ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ

ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕПре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.

Тим поводом и ове године служена је Света Архијерејска Литургија на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Свету Литургију и молебан Новомученицима служио је Његово Преосвештенствo Епископа шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенствa Епархије шумадијске.

У Спомен парку Шумарице, крај споменика стрељаним ђацима и професорима одржан је “Велики школски час” у знак сећања на стрељане цивиле у Другом светском рату. Традиционалној антиратној манифестацији поред бројних гостију присуствовао је Томислав Николић председник Републике Србије, Верољуб Арсић потпредседник Народне скупштине Србије, Братислав Гашић министар одбране и Драган Поповић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У знак сећања на жртве фашизма у Крагујевцу, изведен је сценски приказ под називом “Између неба и земље” по делу “Нишчи” крагујевачког писца Видосава Стевановића, који је режирао Јано Чањи. Музику је компоновао Зоран Христић, а наступили су драмски уметници из Крагујевца Марија Васиљевић, Никола Ракочевић, Ђорђе Ђоковић, Драган Стокић, Давид Пилиповић, Милош Крстовић, Никола Милојевић и Миодраг Пејковић. Текст сценског приказа "Између неба и земље", понуђен је као прозна целина, у којем се кроз осам исповедних фрагмената, преплићу и настављају продубљујући приче о индивидуалним судбинама стрељаних до општих, универзалних значења.

“У овом за Крагујевац тужном дану, драго ми је да и после толико година од трагедије, оволики број људи с пијететом долази у Шумарице а нарочито деца - рекао је Томислав Николић председник Републике. Некада је то била школска обавеза, а данас као што смо могли да видимо долазе сами. Део сам овог града, уз те догађаје сам одрастао. То сећање дуго живи у нама. У сваком случају Крагујевац има шта да памти па и кад нас не буде више. Лепо је што млади настављају традицију и негују сећање на те жртве”.

Венце крај споменика стрељаним ђацима и професорима положили су представници Прве крагујевачке гимназије, председник Николић, представници републичке скупштине и Владе Србије, градоначелник Крагујевца Радомир Николић и председник Скупштине града Милан Урошевић, амбасадори Немачке, Француске, Словачке, БиХ, Црне Горе, Кине и Палестине, као и представници амбасада Руске Федерације, Израела, Белорусије и Румуније, политичких организација, верских заједница и борачких удружења.

Традиционалном антиратном манифестацијом крај споменика стрељаним ђацима и професорима, Крагујевац је и ове године свету послао поруку мира - да се никада и нигде не понови злочин какав се догодио 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, када су немачки окупатори у једном дану стрељали више хиљада цивила.

Први пут “Велики школски час” је преведен на знаковни језик, како би манифестацију могла да прате и лица са оштећеним слухом.

Извор: Ритам града