СВЕЧАНО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦ

СВЕЧАНО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦУ суботу, 11. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у манастиру Ралетинац поводом црквене славе Светих апостола Петра и Павла.

Епископу су саслуживали: протосинђел Николај, настојатељ манастира Саринац, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Након што је честитао славу сестринству манастира, Епископ Јован је упутио жељу свима нама да се потрудимо како бисмо стекли благо које су стекли апостоли Петар и Павле: “Они су имали Христа, имали су Цркву и веру. Будући да су прошли кроз доста препрека у животу, да нису имали веру, питање је да ли бисмо их данас прослављали. Ту веру нису испољавали само речима, већ су је претварали у дела. Њихово главно дело јесте проповед Јеванђеља Господа Исуса Христа”. Говорећи о снази њихове проповеди, владика је вернике упутио на размишљање о животу Светих апостола говорећи да је Павле био образован, међутим, то образовање је упутио у смеру супротном од Христа: “Он се није борио само против Христа, већ и против оних који су били са Христом и у Христу. Како говори једна црквена песма, праћао се Павле, све до оног момента док није срео Христа”. Епископ Јован се осврнуо и на данашњу ситуацију у свету: “Победићемо и ову пошаст која је снашла не само наш народ, него и цео свет. Ово што нас је снашло није ништа друго до провера наше вере. Сада треба да покажемо своју веру, а Бог ће нам онда узвратити по његовој милости. Бог вас благословио!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

По окончању молитве, уследила је трпеза љубави коју је припремила настојатељица манастира мати Евгенија са својим сестринством и верним народом.