ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ ПРОКОПИЈА У ОВСИШТУ

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ ПРОКОПИЈА У ОВСИШТУУ уторак, 21. јула 2020. године, над празник Светог великомученика Прокопија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом славе храма у Овсишту надомак Тополе.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Ђорђе Радишић, протојереји Дејан Петровић, Милан Томић, Милан Савић, Јован Биберџић, ђакон Стеван Илић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Након прочитане јеванђелске перикопе, Епископ је говорио о слави светитеља: “Браћо и сестре, Бог се слави у светитељима. Слава коју Господ даје светитељима јесте велика. Свети Оци кажу да када бисмо ми грешни људи видели светитеља у пуној слави, не бисмо могли да поднесемо њихову славу”. Такође, Епископ се осврнуо и на слободу служења у Христу, направивши предивну паралелу: “Дух Свети учи, просвећује и чисти без обзира на наше грехе. Зато га призивамо да се усели у нас и да нас очисти од сваке нечистоте. Када се крштавамо, онда примамо печат дара Духа Светога. Упоредимо то са ковертом. Када је печат на коверти поломљен, онда сумњамо да је пошта унутар њега нетакнута. Тако исто посматрамо и човека. На тај начин говори и Свети апостол Павле: “Духа не гасите” (Прва Солуњанима 5, 19)”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

По окончању Свете Литургије, уследила је трпеза љубави коју је припремио верни народ ове парохије на челу са својим парохом протонамесником Слободаном Радивојевићем и његовим домом, на којој су настављене молитве и благодарења.

Лазар Марјановић