СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА СТАРОМ ГРАДСКОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА СТАРОМ ГРАДСКОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСвети храм посвећен Светом пророку Илији, који се налази на старом гробљу у Смедеревској Паланци потиче још из доба кнеза Милоша Обеновића, скоро 200 година, и краси ову шумадијску варошцу.

Храм се првобитно налазио на месту данашњег храма Преображења, а када је овај храм сазидан, црква брвнара је премештена на градско гробље, где и данас и ако стара, достојанствено стоји и одолева зубу времена чекајући своју обнову и пуну литургијску употребу.

Због пандемије и прописаних мера предострожности Света Литургија је служена испред храма. Началствовао је протонамесник Срђан Ковачевић, а саслуживали су протојереји-ставрофори Драгиша Савић и Велибор Ранђић, протојереј Ђорђе Ковачевић, протонамесници Драган Милутиновић и Драган Икић, ђакон Владимир Степановић уз присуство мноштва верника.

Беседом се обратио отац Драгиша и указао на значај празника, ватрену веру Светог Пророка Илије, као и на значајне догађаје из живота светитеља, а значајних за нашу веру и спасење.

После Свете Литургије уследило је послужење које су припремили верници из Паланке привржени овој светињи.

Владимир Степановић, ђакон