ХРАМОВНА СЛАВА У ГАРАШИМА

ХРАМОВНА СЛАВА У ГАРАШИМАДана 2. августа, када наша Света Црква прославља успомену на Светог Пророка Илију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у селу Гараши код Аранђеловца служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Милован Ранковић, протонамесник Стефан Франовић, јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин) и ђакон Александар Бабић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након читања Светог Јеванђеља Епископ Јован је окупљенима честитао празник и храмовну славу, а потом је све окупљене поучио својом беседом. Епископ Јован је на самом почетку рекао да онај ко истински прославља Бога, не треба да има бојазни јер ће и њега прославити Бог. На овом месту смо сви сабрани да умолимо Светога пророка Илију, да буде наш молитвеник пред Господом, наводи Преосвећени Владика. Требамо од Бога тражити да нам да вере као што је имао Свети Илија. Вером којом је он имао је васкрсавао и мртве, а ако се запитамо која је истинска моћ вере онда само треба да се загледамо у живот Светога Илије. Епископ је још и навео да се присетимо библијске приче о чудесном умножењу хлебова, јер где је права вера ту су и чуда Божија. Живети вером значи утврдити се у добродетељи. Наш живот треба да буде такав да се трудимо да умножавамо све Божије дарове које смо добили. Човек тешко разазнаје које је дарове добио од Господа, а неки од нас чак те дарове и залоупотребљавамо. Када нестане вере тада губимо и страх Божији. Вера је изнад знања и где престаје људски ум ту наступа вера. Када изгубимо веру онда губимо све, а онде где има вере ту су и чуда. Основа за шта треба да се молимо јесте да нам Бог придода још вере. Права вера нас подиже из стања несигурности. Здравом надом побеђујемо свако безнађе. Оно чему треба да тежимо у овом животу јесте да се овде на земљи сустернемо са Богом, јер ако се не сретнемо овде, онда не можемо очекивати ни да се сретнемо са Њим у Царству Божијем. Бога видимо онолико колика нам је вера. Ми имамо слободу и нико не може да нас натера да на силу верујемо, али ако злоупотребимо своју слободу, онда не можемо очекивати да нам у животу добро буде. Само вером можемо победити страхове и вером ћемо схватити да ћемо вечно живети са Богом. Овај живот наш нам је дат као дар Божији. Не смемо да га преспавамо. Бог добро награђује увек и само добрим, завршава Епископ.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије и свечане литије око храма, Епископ Јован је пререзао славски колач свечарима данашње славе.

јереј Немања Искић