ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВИШЕВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВИШЕВЦУУ недељу пред Воздвижење Часног Крста, 20. септембра 2020. године, када наша Света Црква уједно слави и Светог Созонта, Епископ Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Вишевцу у склопу које је крстио и малу Јоану, ћерку г. Александра и Марије Сенић, ктитора конака у порти овог храма.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Влада Бранисављевић, као и протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије Старовлах и ђакон Марко Арсенић.

Вишевац је родно место великог вожда првог српског устанка – Карађорђа. Блаженопочивши шумадијски Владика Сава је управо у овом живописном селу 1994. године подигао своју дивну задужбину – храм Светог великомученика Георгија.

После прочитаних Јеванђеља, Епископ Јован је беседио присутном народу у препуном храму о љубави рекавши да љубав треба да буде темељ свакога човека. Љубав уједно рађа децу што се односи и на новокрштену Јоану. Она увек подразумева жртву, јер ако ме неко не воли ваља ми да уложим више труда да би ме заволео – нагласио је даље у својој богонадахнутој беседи владика Јован. То је јеванђелска заповест о љубави према непријатељу. Љубав рађа пријатељство у коме нема интереса и то је најпресуднија стваралачка сила у животу човека. Ваља нам да поверавамо свој живот Јеванђељу, јер су у Јеванђељу сва решења за наш лични и друштвени живот. Тамо ћемо наћи како да стварамо породицу, како да развијамо државу, те смо дужни као хришћани да све у животу меримо Јеванђељем. Ако бисмо на српском језику нашли пословицу која најсажетије описује Јеванђеље то би била она „ко тебе каменом ти њега хлебом“. Владика Јован је, затим, протумачио данашње читано Јеванђеље у коме је описано кушање Христа од стране једног законика. Он се осврнуо на Христове речи о томе како о две заповести о љубави висе и закон и пророци. Те две заповести су темељ свих врлина и темељ живота и на овом и на оном свету. Ако бисмо једном речју описали Бога та реч би била управо љубав, јер је љубав основ за све врлине. Ако врлина није мотивисана љубављу та врлина нас не води спасењу – нагласио је даље Епископ Јован. Он је затим говорио о трпљењу као карактеристици љубави. Сви имамо гордости у себи, а љубав је та која по Светом Павлу све сноси и свему се нада. Љубав је много већа од законске правичности. Он је увек крстоносна, јер ако љубав није и вертикала и хоризонтала то није права љубав. На крају своје богонадахнуте беседе Епископ Јован је упутио благослове малој Јоани и окупљеном народу.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је трпеза љубави коју је за свог владику и присутно свештенство и вернике припремио г. Александар Сенић.

Протонамесник Горан Живковић