СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА СЛУЖЕНА У МЛАДЕНОВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА СЛУЖЕНА У МЛАДЕНОВЦУУ недељу 20. септембра 2020. год. у вечерњим часовима, уочи празника Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине, служена је Света Тајна Јелеосвећења у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. У претходних седам година ова Света Тајна је служена на Велику среду и уочи празника Светог великомученика Пантелејмона, но ове године то није био случај због ограничења условљених епидемиолошком ситуацијом.

Сабрању више стотина благочестивих душа ове шумадијске вароши началствовао је старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић уз саслужење протојереја Живана Жујевића, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Ненада Марковића, јереја Жељка Милића, јереја Марка Стевановића, јереја Михаила Аврамовића и ђакона Небојше Поповића. Сви присутни су помазивани освештаним јелејем од свештеника и ђакона, а свако је добио и упаковано освештано уље и брашно које ће употребити код куће. У кратком слову на крају службе, о. Слободан је најпре подсетио да ми молитвеним учешћем у овој Светој Тајни показујемо своју веру да ће нас Господ исцелити на исти онај начин, као што је исцељивао у време када је ходао земљом. Такође, позвао је сабране да заједничарење наставе на Светој Евхаристији у понедељак ујутро.

У Светој Тајни Јелеосвећења Дух Свети силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете Тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. “Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не греши, да ти се што горе не догоди”. (Јн. 5, 14). Ова Света Тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола. “И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху” (Мк. 6, 13). Света Тајна Јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божја благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела. Божја благодат у овој Светој Тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Ова Света Тајна се врши у Цркви од Христовог времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље и међу другим људима и “помазивали јелејем многе болеснике и лечили их” (Мк. 6, 13). Вршење ове Свете Тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: “Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се” (Јк. 5, 14-15).

јереј Марко Јефтић