ПРАЗНИК ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЈОВАНОВАЧКОМ ХРАМУ

ПРАЗНИК ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЈОВАНОВАЧКОМ ХРАМУУ уторак, 6. октобра 2020. године, када прослављамо празник Зачећа Светог Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Литургију у Јовановцу поводом славе храма.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереји Срећко Зечевић и Сретко Петковић, протонамесник Немања Младеновић и протођакон Иван Гашић.

Након прочитаног јеванђелског зачала о рођењу Христовог Предтече Јована, Епископ Јован је честитао славу окупљеном народу и подсетио на светле примере Захарија и Јелисавете, родитеља Предтечиних: “Због тога што су ови родитељи били праведни и истрајни у молитви, Бог их је благословио. Они су се молили да им Бог подари једно дете. Заиста, Бог им је подарио не обично дете, већ оно дете о коме су говорили пророци – за кога је Господ рекао да ће се родити пре њега и бити путоказ којим треба да иду људи како би се спасли. То је управо био Свети Јован Предтеча”. Затим, владика је говорио о чудесном појму рођења човековог: “Ако је неко љубопитљив да сазна како старци рађају, Свети оци говоре да такав човек не пита људе, јер ми то не знамо. Не треба питати ни природу, јер је то изнад природних закона. Да би се одговор сазнао потребно је обратити свој поглед према свемилостивом Богу у коме се налазе сви одговори. Да ови старци, Захарије и Јелисавета нису веровали, зар мислите да би Бог дао? Зато је Христос рекао: “Све је могуће ономе који верује!” Закључујући своју проповед, Епископ је упозорио да није потребно да се стидимо свога идентитета као иконе Божије: “Сваки човек је икона Божија и због тога не смемо да се стидимо свога призива, на кога год се то односило – било на мене свештеника или другог верника. Тада се ми стидимо Бога! Немојмо се стидети Бога, него својих недела и поступака. Бог је милостив и због тога је потребно да му се непрестано молимо”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије и крсног хода око храма, пререзан је славски колач припремљен од овогодишњег свечара и верника јовановачке парохије. Затим је уприличена трпеза љубави, на којој су настављене молтиве и благодарења.

Лазар Марјановић