ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У САБОРНОМ КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУ

ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У САБОРНОМ КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУУ суботу, 20. фебруара 2021. године, када прослављамо Светог Партенија Лампсакијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали: протојереј ставрофор Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић и протођакони Небојша Јаковљевић и Иван Гашић, док је остатак братства био за певницом.

Након прочитаног јеванђељског одељка, верном народу се обратио Епископ Јован подсећајући да је цело Свето Писмо нама дато како бисмо се могли поучавати њиме: “Потребно је да обратимо пажњу на све речи Христове које су записане у Светом Јеванђељу, а оне су нам дате на поуку и слушање. Онај који је послушан у свакодневном животу, такав слуша свог начелника. Без слушања нема ни разумевања. Где чељад не слушају, онда ту нема ни разумевања. Ко не слуша, тај сам себе узео у руке. Ма колико тај човек мислио да није горд, он је итекако горд”. Затим, Епископ је додао да људи често настоје да угађају човеку до себе, јер ће онда добити похвалу, а не угађају Богу небеском: “Онај који угађа Богу кроз молитву и пост, угодиће и другом човеку. Тај угођај је прави, а не из пркоса. Браћо и сестре, врло је важно да имамо осећај Божијег присуства. Тада ћемо и присуство људи и човека поред себе другачије схватати и другачије са њим поступати”. Закључујући своју проповед, владика је завршио речима Патријарха Павла који је говорио да је потребно имати стида у својој души, ако бар не можемо да чинимо добро: “Тај стид ће нас покренути да мислимо о себи и свом животу. Нека би нам Господ дао да се учимо од правог учитеља. Бољег учитеља од Христа нема, нити од Цркве наше. Бог вас благословио!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број верника крагујевачких парохија и тако употпунило своје учешће на Светој Литургији.

Лазар Марјановић