ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ГОРЊОЈ ТРЕШЊЕВИЦИ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ГОРЊОЈ ТРЕШЊЕВИЦИДана 27. октобра 2021. године када наша Света Црква молитвено празнује Преподобну мати Параскеву, у селу Горњој Трешњевици, прослављена је храмовна слава, у присуству мноштва народа и разних гостију који су посетили овај дивни храм и у њему произнели своје молитве и пристуствовали Светој Литурији.

Свету Литургију служили су јереј Марко Петровић, опслужитељ парохије горњо-трешњевичке и пензионисани свештеник протојереј Томислав Ранковић, који је истом и началствовао. Служби је присуствовао велики број верног народа.

Беседу је након јеванђеља произнео јереј Марко Петровић и у њој подсетио верни народ на значај храмовне славе, окупљања око славског колача, као и величине и дела св.Петке, такође, овом приликом је и честитао верницима парохије горњо-трешњевичке храмовну славу.

Велики део народа је узео учешћа у Светом Причешћу, а након заамвоне молитве приступило се свечаном славском литијском опходу око храма, у коме је сав народ здушно певао тропар храма, а на самом крају у заупокојеним јектенијама, по благослову надлежног пароха, јереја Марка Петровића, поменути су и пали борци из периода српско - турског рата 1876.-1878.године, у чију славу је трудом борачке организације града Аранђеловца и подигнута спомен табла на десној страни храма, благословом Његовог Преосвештенства, Епископа шумадијског Господина Јована, која је овом приликом и освештана.

На самом крају службе и свечаног литијског опхода, пререзан је славски колач, који је ове године припремио Црквени Одбор горњо - трешњевички, будући да се нико није јавио за свечара.

Након овога чина, уследила је и кратка изведба у виду стихова и песама светој Петки од стране ученика ОШ "Милош Обреновић" из Аранђеловца чије се издвојено одељење налази у Горњој Трепњевици, а које је на службу довела вероучиутељица Снежана Петровић.

Затим се народу обратио и парох-опслужитељ горњо-трешњевички јереј Марко Петровић са речима хвале и изразима најдубље захвалности, љубави и добродошлице, а затим је све присутне поздравио и председник Црквене Општине горњо-трешњевичке господин Душан Петровић и том приликом поделио захвалнице приложницима наше Свете Цркве у току године, и свима који су учествовали у припреми храмовне славе. Такође, позвао је све присутне на пригодно спремљену трпезу љубави у салу Црквене Општине, где се наставила прослава храмовне славе, уз радосне поздраве и велелепно појање Друштва Народне Традиције "Опленачке Делије" који су били гости наше свечаности.

јереј Марко Петровић