СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 27. октобра 2021. године, када наша Света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла се већ традиционално дуги низ година врши Света Тајна Јелеосвећења.

Свету Тајну су вршили Архијерејски наменсик орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесници Иван Теодосић и Дејан Тодоровић, јереји Милош Митровић и Ненад Мијатовић и ђакон Александар Бабић.

Након чина Свете Тајне, беседу о значају и исцелитељском карактеру ове Свете Тајне одржао је протонамесник Иван Теодосић, који нас је подсетио и поучио негативном утицају греха на нас и на наше физичко и психичко здравље. Поучио је вернике веома битним сегментима хришћанског живота, а потом и посебно нагласио да је Света Тајна Јелеосвећења веома битам аспект нашег хришћанског живота, али да никако не заборавио да је најбитнији и централни део заправо Света Евхаристија.

Усрдним мољењем након чина Свете Тајне Јелеосвећења и читања молитве над болесним верницима, верници су прво присупили целивању дела моштију преподобне мати Параскеве, па су потом пришли да се помажу освећеним уљем. Колона верног народа је у молитвеној атмосфери приступала помазивању и узимању освећеног уља и брашна које ће касније користити у припремању хране за себе или за своје болесне сроднике. Светој Тајни Јелеосвећења је присуствовао велики број верника из Аранђеловца, али и из околних места.

јереј Немања Искић