СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

У понедељак, 08. новембра 2021. године, када Црква прославља Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Лазаревцу, у цркви посвећеној овом светитељу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: архимандрит Доситеј Хиландарац, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Небојша Лека, протођакони Иван Гашић и Никола Урошевић.

За литургијско благољепије био је задужен хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентском палицом протонамесника Владимира Стојковића.

Литургији је присуствовао и господин Бојан Стевић, председник ГО Лазаревац, као и мноштво представника јавног и културног живота нашег града.

Честитајући славу Преосвећени Владика се помолио Светом Димитрију, да као што је свој град Солун избавио од земљотреса, избави и нас од греха који у душама и животима нашим изазива земљотрес. Говорио је о Светом Јеванђељу које нас учи како треба да живимо по Богу, како да свој живот променимо, јер покајање пре свега подразумева промену начина живота, не живети живот за грех него за врлину и тако се удостојити имена хришћанског. „Мошти Светог Димитрија су и данас стециште молитвеника, уздаха оних којима је потребна милост Божија и који им приступају са вером. Призовемо ли Светог Димитрија у својим молитвама, он ће бити ту за нас. Бог га је обдарио чудотворним моштима и даром мироточења. Молитвама Светог Димитрија да се и наш народ спасе од невоља и маловерја, од страдања и болести. Да по узору на Светог Димитрија благодаримо Богу, а свака је наша Литургија благодарење, за све што нас снађе у овом животу. Тада ће нам Бог дати снагу и силу да победимо и спољашње непријатеље, али и саме себе. Ко победи себе Христовом победом, тај је коначни победник“, поучавао је Епископ.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Славски колач Владика Јован је преломио са овогодишњим свечаром, господином Владимиром Поломцем. Овом приликом Његово Преосвештенство Епископ Јован доделио је Архијерејску грамату признања господину Витомиру Димитријевићу за несебичну помоћ Цркви у колубарско-посавском намесништву. На крају Литургије уследила је трпеза љубави у свечаној сали парохијског дома, која је за све присутне припремљена трудом верника и свештенства лазаревачког храма.

Влада Димитријевић, свештеник