ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “СТОПАМА КИРИЛА И МЕТОДИЈА”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “СТОПАМА КИРИЛА И МЕТОДИЈА”

У част прославе словенских апостола, на дан празника, 24. маја 2022. године, као завршна активност у реализацији пројекта “Стопама Кирила и Методија”, у здању Старе крагујевачке скупштине која се налази у порти Старе цркве у Крагујевцу, отворена је изложба која носи исти наслов.

Отварању изложбе је присуствовао Његово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован, који је на почетку вечери пригодном беседом благословио све присутне. Уз присуство директора Народног музеја у Крагујевцу г. Милоша Јурића, свештенство и монаштво Епархије шумадијске, посебно нам је задовољство да истакнемо присуство великог броја ученика крагујевачких основних и средњих школа и заинтересованих грађана.

Поменути пројекат је реализовао Просветни одбор Епархије шумаијске под покровитељством Управе за сарању са црквама и верским организацијама.

Најпре су 20. и 23. маја у Манастиру Дивостину, у циљу подизања свести ученика о коренима и значају српског језика и културе као и њиховој инкултурацији и неговању у савременом изражавању, тј. очувању лепог говора и других видова уметничког изражавања, са ученицима крагујевачких основних и средњих школа, реализоване су четири тематске радионице:
- Калиграфску раионицу водила је мастер ликовни уметник Екатарина Кудрјацева Милетић
- Беседничку – дипломирани теолог јереј Марко Вуксановић
- Музичку – музиколог Маја Радојевић,
- Радионицу црквенословенског језика – мастер теолог Стефан Јанковић.

У оквиру радионица се 120 ученика крагујевачких основних и средњих школа упознало са основама и исходиштима српске културе и писмености.

Лепоту програма који је изведен на отварању изложбе дугујемо управо њима. Они су нам извели програм који је био састављен од продуката рада у наведеним радионицама.

У жељи да и ми данас следимо Стопама Кирила и Методија, али и да потсетимо на значај њихове мисије како за развој хришћанства тако и за потврду и одржање личног идентитета, отворена је изложбена поставка постављена на дванаест панела. Ове године је наша замисао била да животну причу о светој браћи прикажемо кроз историјски контекст времена у коме се мисија догодила, обухватајући при том и њихове ученике, Климента, Наума, Ангелара, Саву и Горазда.

Аутори изложбе су дипломирани теолози јереј Владан Костадиновић, протојереј Саша Антонијевић и Оливера Станчић.

Сви заинтересовани изложбу могу посетити до 31. маја 2022. године.

Аутор пројекта, Оливера Станчић