ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Свети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, он је уткан у све поре живота српског народа свог времена, али и свих познијих векова до данас, све их је оплеменио, облагородио, осветио. Његова светлост нам је зрачила у тами ропства, Његова рука нас је водила када смо остајали без државе и политичког вођства, Његов ум нас је саветовао шта нам ваља чинити кад смо били у недоумици и на историјској раскрсници.

Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

На Литургији је светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, прочитао јереј Слобoдан Савић.

У својој посланици Преосвећени Владика је између осталог рекао: “Управо нас је Свети Сава родио Јеванђељем показавши нам и крст којим треба да се упишемо у словесне народе и веру коју треба да држимо и исповедамо. Славимо онога који нас уводи у јеванђељски систем вредности на којем је наш народ кроз векове градио своје духовно биће, своју веру, своју духовност и културу. Зато што је утврђена Јеванђељем и Христом наша култура је стекла способност да превазиђе уске сопствене границе, то јест границе једнога народа и да постане део универзалне, свеопште свечовечанске културе”. Владика Јован је, поучивши нас у својој посланици истакао да је: “Христос за Светог Саву “истинити Бог и живот свима”, како сам записује у Хиландарском типику. Зато и позива, не само у Христу љубљену и духовну браћу и хиландарске монахе, него све своје по духу и телу потомке, да се “уподобе прекрасним трговцима који све своје имање дадоше и купише једини бесцен бисер – Христа”. Овај позив на задобијање Христа представља за Светог Саву позив на светост и светитељство који су укорењени на једином Светом, на “Свецу Израиљевом”.

После заамвоне молитве Епископ Јован је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита. По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали су неколико пригодних песама, потом је изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави, након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

Протојереј Срећко Зечевић