ВАСКРШЊА РАДОСТ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ВАСКРШЊА РАДОСТ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

На дан Васкрса, 16. априла 2023. године, у поподневним часовима, у храму Светог Великомученика Георгија у Шумарицама, одржана је сада већ традиционална "Васкршња радост", сабрање деце и верног народа које прославља Васкрслог Господа.

Сабрање је отпочело служењем Пасхалног Вечерњег, након чега је уследио пригодан програм.

Као и сваке године, васкршњи програм припремили су чланови хора "Свети ђакон Авакум" предвођени протиницом Милицом Тешић, који су својим умилним дечијим гласовима испунили како унутрашњост храма, тако и порту.

Након пригодног Васкршњег програма уследила су два такмичења и то такмичење за најјаче јаје и такмичење за најлепше јаје. Деца су по обичају стала дуж храмовне стазе једни наспрам других у две колоне, а на узвик проте Срђана П. Тешића "Христос Васкрсе", једна страна је за њим понављала исто куцајући својим јајетом противничко јаје, а потом је супротна страна одговарала "Ваистину Васкрсе" и узвраћала такмичарско куцање другој страни. Потом су они чија су јаја остала цела и неполомљена наставили своје такмичење у другом кругу. Круг се полако сужавао, док само једно јаје није остало нетакнуто, а титулу имаоца најјачег јајета ове године понела је Милица Павловић.

Док је трајало такмичење за најјаче јаје, жири састављен од госпође Јелене Мијић, господина Страхиње Вуксановића и господина Василија Тешића, одлучивао је о избору најлепшег јајета. Избор нимало није био лак, нарочито имајући у виду да је реч о деци и њиховом труду уложеном приликом украшавања јаја, а и чињенице о разноликости техника којима су јаја била украшена. Ту је било како традиционалних техника украшавања јаја природним бојама и шарањем листићима, који су, на деловима на којима су били постављени, остављали светао траг контура листа који је коришћен, тако и техника шарањем фломастерима и бојицама, разним украсним стикерима, па и бојом и четкицом. Жири је дуго већао, трудећи се да међу такмичарским јајима изабере баш она која осликавају детињу душу и представљају искрен дечији рад и труд који је требало наградити. Титулу најлепшег јајета ове године је понела Ружица Момчиловић, која је своје јаје богато украсила сликом храма дрвеним бојицама, друго место понела је Анђелија Танасковић, која је своје јаје такође украсила сликом храма, али овога пута фломастерима, док је треће место припало Ангелини Милетић, која је своје јаје украсила сликом рибе и анаграма ИС ХС НИ КА фломастерима, оловкама и сликарским бојама.

Дружење у духу Васкршње радости настављено је у порти храма где су се деца дуго играла радосно трчкарајући са својим вршњацима и својим осмесима славећи Бога, док су родитељи све то надгледали и сами се дружећи са другим родитељима, усмерени једни на друге како то и доликује хришћанском духу и човека као бића заједнице. Нека је слава Господу за све радости којима нас обасипа! Са надом на поновно сретење, верни народ се у миру растао, носећи благослов Васкрслог Христа и Господа својим домовима.

Страхиња Вуксановић, дипл. правник