СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ПОСКУРИЦАМА

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ПОСКУРИЦАМА

У среду, 7. јуна 2023. године, на дан трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Зачећа Светог Јована Крститеља у Поскурицама.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Драган Васиљевић, протојереј-ставрофор Драган Брашанац, протојереј Срђан Тешић, протонамесник Гојко Марковић и протођакон Иван Гашић.

Након прочитаног јеванђеља, Епископ се верном народу обратио, рекавши:„У име Оца и Сина и Светога Духа! Данас прослављамо човека за кога је Христос рекао да је највећи од жена рођени, али најмањи у Царству Небеском. Христос хоће да нам каже овим речима да колико год мислимо да смо неко у овоме свету, најмањи у Царству Небеском је већи од нас. Јован је Ироду говорио да не може узети жену брата свога упућујући га на морал који данас мањка у нашем народу. Иродијада није дозволила да се његова глава сахрани заједно са његовим телом јер се плашила. Данас је дан када треба да се запитамо ко је тај Свети Јован претеча. Иако му је дата огромна улога у спасењу рода људскога, дато му је што никоме није, да положи руку на Христа. Ирод је као и Христа хтео да погуби и Јована и његова мајка одлази у пустињу где умире, а дете остаје само са свега четрдесет дана одрастајући са зверима. Светитељева реченица: ,,покајте се јер се приближило Царство Небеско” треба да буде смисао нашега живота. Као што рођењу Сунца претходи рођење звезде Данице, тако је и Христу, Сунцу правде, претходио Свети Јован. Ђаво хоће да истера веру из нас јер смо тада најнесрећнија бића. Јудејци којима је Христос дошао су га први одбацили јер су били пуни мржње, а тамо где је мржња, нема љубави. Јеванђеље нас учи да останемо на правом путу, а сам Господ каже за себе да је Он пут, истина и живот. Зато је само Христов пут онај пут који води у Царство Небеско. Покајање на које нас позивају Свети Јован, а и сама Црква јесте спознаја грешности и покајање. Онда када се променимо на добро тада ће нам Бог помоћи. Држите браћо и сестре пример Светог Јована испред себе и потпуно се предајте Господу јер Бог тражи целог човека, а не половичног”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

На крају Свете Литургије верни народ се причестио Светим Тајнама, а по завршетку Преосвећени Владика је поделио благослов и иконице присутном народу и деци.

ученик богословије Василије Тешић