ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМА

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМА

У храму, који је посвећен Светом цару Константину и царици Јелени, у селу Наталинцима у суботу 3. јуна, 2023. године поводом храмовне славе, служена је Света Литургија, којом је началствовао архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић. Саслуживали су протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Дејан Динић, јереј Мирољуб Блажић и ђакон Стеван Илић.

Након читања Светог Јеванђеља сабраном народу богонадахнутом беседом обратио се прота Ђорђе Радишић: „У име Оца и Сина И Светога Духа. Драга браћо и сестре помаже Бог. Сабрали смо се данас у овом светом храму да прославимо светог цара Константина и његову мајку свету царицу Јелену. Цар Константин остао је у историји запамћен као римски император који је 313. године издавањем Миланског едикта дозволио слободу вероисповедања у своме царству. Таквом његовом одлуком претходило је чудесно јављање крсног знамења на небу. Заправо, пред једну битку у којој је требао да се сукоби са царем Максенцијем, Константину се обратио сам Господ показавши му крсно знамење на небу и поруку да са тим знамењем крене у бој и победи. Послушавши глас Божији, Цар Константин је кренуо у бој да силом крста побеђује све непријатеље. Такође, остаје у историји и чињеница да је заједно са својом мајком царицом Јеленом пронашао Часни Крст Господњи у граду Јерусалиму, зато се на иконама на којима је изображен његов свети лик заједно са његовом мајком, налази и Часни Крст Господњи који они држе крај себе.“ рекао је између осталог прота Ђорђе.

Сабрани народ причестио се Светим Тајнама Христовим. После заамвоне молитве свештеници и верни народ кренуо је у крсни ход око храма Божијег, где је испред Цркве протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић пререзан славски колач.

Домаћин овогодишње славе био је господин Недељко Цветковић који је са својом породицом припремио славски ручак за све госте.

Стеван Илић, ђакон