ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ ОСВОЈИО ДРУГО МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОЈ СМОТРИ ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА

ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ ОСВОЈИО ДРУГО МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОЈ СМОТРИ ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА

Након запаженог успеха на Окружној смотри дечијег фолклора у Рековцу, наш фолклорни ансамбл при храму Светог Саве на Аеродрому дана 11. јуна 2023. године Господње, а на дан Свих Светих, наступио је и на XVI по реду Републичкој смотри дечијих фолклорних ансамбала Србије, која је одржана у Баточини.

Заједно са нашим ансамблом, на овом јединственом догађају, учешће је узело још 17 културно-уметничких друштава са простора читаве Србије: Панчева, Краљева, Бачке Тополе, Руме, Ћуприје, Лепосавића, Аранђеловца, Крушевца, Старе Пазове, Глоговца, Путинаца, Књажевца, Горњег Милановца, Злота, као и ансамбл домаћина.

Овај прелепи дан, на који се иначе у Баточини обележавају литије, украсиле су ношње и боје свих крајева Србије, музика, песма, игра и дечија граја, а благодарни смо Богу и на лепом времену, које је послужило да се оваква манифестација ипак одржи на отвореном. Смотра је започела дефилеом више од 550 учесника кроз главну улицу, уз заједничко коло које су учесници саборно и како доликује, одиграли на централном тргу. Након готово двочасовног уметничког програма на летњој сцени уследило је и проглашење остварених резултата такмичења.

Наш велики труд и залагање у очувању традиционалне песме и игре препознат и од стране публике, која је аплаузима испратила цео наступ, али и од стране стручног жирија, који је донео одлуку да друго место на овој смотри додели управо дечијем фолклорном ансамблу при храму Светог Саве из Крагујевца. Наши „велики“ а тако мали уметници наступили су са играма и песмама из гружанског краја, које је за њих осмислио Марко Милосављевић, док их је током наступа пратио оркестар под управом Мирослава Исајловића, који је виртуозно аранжирао сплет мелодија за игру.

Истакли бисмо да је благословом Епископа Шумадијског Господина Јована и на велико залагање оца Ивана Антонојевића, овај фолклорни ансамбл почео са радом релативно скоро (септембра 2019. године) и да је ово један огроман успех и потврда труда наше дечице која, хвала Богу, побеђују својом игром, песмом и осмесима, на радост наше читаве заједнице и на понос наше Свете Цркве.

Овом приликом бисмо захвалили свима на љубави коју су нам несебично пружили, помогли нам и допринели на било који начин овом успеху, а нашим малим уметницима упућујемо честитке, са жељама да благословом имена које носе, наставе величање нашег равноапостолног светитеља, Светог Саве, ређајући овакве и веће успехе.