ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ХОРА И ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА “СВЕТИ САВА“

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ХОРА И ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА “СВЕТИ САВА“

Са благословом Његовог Преосвештенства, Епископа шумадијског Господина Јована, у петак, 22. децембра 2023. лета Господњег, одржан је свечани годишњи концерт црквеног хора и фолклорног ансамбла „Свети Сава“, у просторијама свечане сале Природно математичког факултета у Крагујевцу.

Под насловом и слоганом „У наслеђе светосавском роду“, наши чланови су, као и претходних година музиком, песмом и игром испунили срца многобројне публике.

Највећу радост члановима хора и фолклорног ансамбла учинио је управо Преосвећени Владика шумадијски, господин Јован који је благоизволео да се одазове нашем усрдном позиву и самим присуством увеличао ову свечаност.

Интересовање за овај концерт је било веће него икада до сад, па је и ове вечери свечана сала факултета била до последњег места испуњена свима онима који су дошли да са нама поделе радост и уживају у програму наших хориста и фолклораца. За овај концерт издато је више од 400 карата.

Ове године је приказан репертоар који је припремило готово 150 активних чланова хора и фолклорног ансамбла, који су се заједнички потрудили да публика из сале изађе са осмехом на лицу и ужарених дланова.

Хор је припремио богат репертоар који је претежно посвећен мајци Србији и српском националном бићу. Најпре је изведена нова ауторска песма свештеника Ивана Антонијевића „Светосавска звона“, након које су уследиле песме посвећене Пресветој Богородици и нашој драгој отаџбини. Етно певачки састав у наставку програма извео је још пуно песама националног и етно карактера. Као и сваке године, наш хор је припремио неке новитете, показујући узрастање и нарочит подвиг у ономе чиме се бави, па је тако по први пут у оквиру етно певачког састава наступила и мушка певачка група. Смењивале су се песме: „О радосне вести“, „Србијо мајко“, „Краљ Милутин“, „Видовдане свети“, „Срце ми болује“, „Жали Заре“ и многе друге.

Такође, Софија Буквић, Јана Јевтић, Искра Љубисављевић Александра Иличић, Миона Јаковљевић, Нађа Росић и Леа Маринковић наши нови и афирмисани солисти оправдали су поверење те самостално и уз подршку хора извели део припремљеног програма.

Фолклорни ансамбл представио се са четири кореографије, најпре најмлађим играчима, а затим играма из Левча, лепеничког краја и свадбеним играма из Врањског поморавља.

Рад хора праћен је вредним и Богу хвала увећаним оркестром у односу на претходни концерт: на хармоници су наступала господа Драгослав Миливојевић, Никола Живановић и Лазар Лазаревић, на гитари Јован Ковачевић за виолином Јелена Стојковић, а на удараљкама Марко Милосављевић.

Отац Иван Антонијевић вођа хора, захвалио се Преосвећеном владики на благослову, молитвама и присуству, члановима хора и фолклорног ансамбла на труду и љубави, своме братству на подршци, Природно математичком факултету на уступљеној сали и братској љубави, а драгом народу и посетиоцима на времену које су издвојили.

По завршеном програму, на молбу оца Ивана Антонијевића, наш Преосвећени владика је господина Марка Милосављевића, нашег кореографа и сталног члана хора и оркестра, одлучио да одликује граматом захвалности за ревност, пожртвовање, побожност и љубав исказани према нашој цркви, хору и фолклорном ансамблу.

Свечану салу смо сви напустили са ишчекивањем наредног наступа са осећајем поноса на име српско које нас краси и осећајем одговорности пред Богом, светитељем и људима.

Настојимо да као Светосавска деца и потомци наших светих останемо најлепши звук, најлепши откуцај заједничког срца и бића народа српског и молимо Бога да се у наредним временима ови откуцаји јасно чују, и да их ми јасно чујемо, не за наредни век или десет, већ све до Другог Доласка Христовог.

Слава Богу за све!