ПРЕДАВАЊЕ „АВРААМ И ИСАК“ - ОТАЦ НЕМАЊА МЛАДЕНОВИЋ

ПРЕДАВАЊЕ „АВРААМ И ИСАК“ - ОТАЦ НЕМАЊА МЛАДЕНОВИЋ

У недељу Крстопоклону, на празник Благовести 7. априла, у циклусу предавања које за време Великога Поста организује братство храма Светога Саве, одржано је предавање на библијску тему „Авраам и Исак“. Предавач је био отац Немања Младеновић.

У просторијама духовнога центра „Златоусти“ присутне је отац Немања упознао са неким најважнијим чињеницама о Аврааму и Исаку, важним старозаветним праоцима.

У почетку је направио разлику између различитих духовних очију и начина на који оне виде стварност:

“Најниже очи су оне којима се све види буквално. Друге очи су субјективне и оне могу човеку да донесу огромну моћ. Треће очи су тесно повезане са љубављу која је највећа стваралачка сила на свету. Четврте очи су у стању да виде невидљиво и да гледају кроз тајну. Сваки човек је способан да види свим овим очима, само је питање да ли је свестан да их има и уме ли да их отвори. Нажалост, већина људи су прави слепци, а мисле да добро гледају и да виде оно што је важно. Да бих лакше објаснио како функционишу све ове очи, показаћу тo кроз једну познату причу, кроз причу о Авраму и Исаку. Када га је Исак питао за жртву, Аврам је рекао да ће се „Господ постарати". Можда мислите да то није било лако изговорити у том тренутку и тој ситуацији. И у праву сте, то није лако, али то није лако само онима који немају отворене очи вере. Они који виде овај свет и овај живот, тим највишим очима, њима то нимало није тешко да кажу, јер знају да говоре истину. Зато је он место свог могућег страдања, свог могућег губилишта на коме је могао да изгуби све живот свога сина или можда свој сопствени, љубав и поверење своје вољене Саре, преобразио у место своје победе, свог благослова, место стицања моћи и силе коју ниједан човек не осваја тако лако. То нам је порука. Наша гора Морија у животу, шта год то било, место нашег страдања, може да постане место наше победе, то је једина истина. Али да би смо преобразили у место победе и моћи, морамо пре тога да отворимо тај највиши пар очију, наш горњи вид, очи вере. Ако то успемо, не само да ћемо надрасти неприлике већ ћеш да пре тога да преобразиш самог себе. Буди присутан. У свако своје дело, и у сваки свој поступак укључи ум, срце, снагу, дух. Бити укључен цео у нешто, значи веровати. Ако ниси концентрисан, ако не гледаш очима вере, никада нећеш моћи себе да изразиш на највиши могући начин.“

У наставку је народ постављао питања на дату тему, и развио се жив разговор на многе теме које се тичу хришћанског живота. Следећи предавач јесте отац Иван Антонијевић са темом „Духовни живот и литургија“ 21. априла.

ђакон Александар Ђорђевић