ДРУГО БДЕНИЈЕ – СУБОТА АКАТИСТА У ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДРУГО БДЕНИЈЕ – СУБОТА АКАТИСТА У ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ

У петак, 19. априла 2024. године, са почетком у 17 часова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован у Саборном храму у Крагујевцу служио је Друго бденије у току Васкршњег поста, када типик прописује да се чита акатист Мајци Божијој или Похвала Пресветој Богородици Одигитрији.

Уз Епископово милозвучно произношење похвалних песама посвећених Мајци Божијој, Светоуспењским храмом је одзвањала победна песма Пресветој Богородици: „Теби, Војвоткињи која се бори за нас, узносимо песме победне, а избавивши се од зла - песме захвалне, ми, слуге Твоје, Богородице. Но пошто имаш моћ непобедиву, од сваке нас опасности избави, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневесна!“

Акатист је дивна песма похвале и благочестиве оданости Мајци Господа Исуса Христа. Има облик поеме сачињене од 24 икоса и кондака, а сваки икос сачињен је од прозби сачињених од дванаест стихова, и завршава се узгласом: “Радуј се Невесто, неневесна!”. За овај акатист је карактеристична химна „Возбраној војеводје“. Према синаксарској белешци у Посном триоду (у служби суботе пете седмице Великог поста – када је дан чинопоследовања Акатиста Богородици), ову химну су први пут слушали, стојећи, Цариграђани након избављења од аварско-персијске опсаде града после чега је он добио овај назив. Уводна строфа по свом тону победничко-захвалне песме сасвим одговара том традиционалном податку.

Сабрани у Богородичином храму, верници на челу са својим Епископом су замолили Пресвету Мајку Божију да „ток поста заврше, да веру неокрњену сачувају, да се као победитељи греха јаве и да неосуђено достигну да се поклоне светом Васкрсењу“.

Срећко Зечевић, протојереј