Чланци поређани по датуму: понедељак, 28 август 2023

МАЈКО БОГОРОДИЦЕ, ЗАШТИТНИЦО ДЕЦЕ - ВЕЛИКО ГОСПОЈИНСКО ВЕЧЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Ми прослављамо Ону која је најславнија од свих људских бића створених у свим световима. Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева.

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ

Саборни храм у Крагујевцу је 28. августа прославио своју храмовну славу Успења Пресвете Богородице.

То је празник, у којем Православна црква празнује крај земаљског живота Дјеве Марије, Њену смрт, коју назива „Успењем“, речју која има значење: сна, блаженства, уснућа, спокојства. Суштина и смисао смрти Мајке Божије најбоље је изражена на икони Успења Пресвете Богородице. На тој икони Мајка Божија лежи на самртном одру. Око Ње су апостоли, а Господ Исус Христос изнад Ње, држи на рукама своју мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом. Ми на тој икони видимо смрт, али не као растанак, већ као сједињење; не као жалост, већ радост и у крајњем исходу – не смрт, већ живот.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У САРАНОВУ

Храмовна слава прелепог шумадијског села Саранова је Велика Госпојина. Верујући народ овог села има ту част да им је заштитница и заступница пред Господом сама Пресвета Богородица.

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – ХРАМОВНА СЛАВА СЕЛА ВЛАКЧА

На велики празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа, 2023. године, Светом Литургијом коју је служио протојереј Јован Биберџић уз саслужење протонамесника Слободана Радивојевића и ђакона Стевана Илића почела је прослава храмовне славе у селу Влакча. У препуном храму многи верници приступили су светој Тајни Причешћа.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У МЛАДЕНОВЦУ

У понедељак 28. августа 2023. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 113 година, прославили храмовну славу.

Велико мноштво Младеновчана је од раног јутра испунило храм и порту. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је старешина Светоуспенског храма протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, уз саслужење умировљених парохâ протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протојереја-ставрофора Милорада Лазића, затим Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, старешине храма Светих Јоакима и Ане у Међулужју јереја Милутина Гашевића, те ђакона Саше Костадиновића.

ПРАЗНИК УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ ПРИНОСАВА

На Празник Успенија Пресвете Богородице, као и деценијама раније, прослављена је Прислава Манастира Пиносава и стара сеоска слава села Кусадак.

Света Литургија којом је началствовао игуман Манастира Пиносава Архимандрит Петар, почела је у 9 часова у новообновљеној манастирској Собрашници.