Чланци поређани по датуму: петак, 27 новембар 2015

Духовни центар “Свети Јован Златоусти”

Позива Вас на промоцију књиге “ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ, СВЕТАЦ КОЈЕГ СМО ПОЗНАВАЛИ” Ђорђа Рандеља, допуњено издање издавачке куће "Прометеј".

Књига омогућава увид у начин размишљања и вредности за које се залагао човек који представља један од светлијих примера у нашој новијој историји.

- Намера ове књижице је да српски народ коначно сазна, или бар наслути, па крене у даље трагање, кога је то у личности патријарха Павла имао за духовног вођу у најтежих четврт века своје модерне историје - каже аутор.

О књизи говоре:

  • г. Ђорђе Рандељ, (први југословенски новинар који је ушао у патријархов двор од шездесет и неке до 1989.),
  • аутор Милан Дачић, професор Богословије у Сремским Карловцима.

Понедељак, 30. новембар 2015, у 19 сати, Сала Богословије (поред капеле у Богословији) Аеродром.

Добро дошли!

ДУХОВНА ТРИБИНА У БАРАЈЕВУ С благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, у парохијском дому храма Спаљивања моштију Светог Саве одржано је предавање на тему “Хришћанскa породица и хришћански пост”. Предавач је био доцент на Православном богословском факултету у Београду др Растко Јовић.

ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ – ПАТРОН КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕЗЛАТОУСТОВА ДЕЛА СУ ПУТОКАЗ ЗА ЖИВОТ У БОГУ

(Беседа Његовог преосвештенства Господина Јована, епископа шумадијског, на славској Литургији у школском храму крагујевачке Богословије, 26. новембар 2015. године)

Данас наша помесна Црква, ово свето училиште и ми сабрани у њему прослављамо великог светитеља, учитеља и патрона ове Богословије – Светог оца нашег Јована Златоустог. Иако је прошло више од шеснаест векова од његовог упокојења, од његовог пресељења Господу, благодаћу Божијом он је остао са нама и међу нама. Остао је међу нама преко својих чудотворних моштију, које су облагодаћене Духом Светим, али међу нама још јесте, пре свега, преко својих дела, са својим списима и учењем и по свему ономе што је чинио и са чиме је живео овде на земљи.