Чланци поређани по датуму: четвртак, 18 јун 2009

ImageЦентрално место у овом броју имају актуелне, али и најважније новости у Шумадијској епархији – освештавање два новоподигнута храма, у Корићанима код Крагујевца, посвећеног Светој Тројици и у Рајковцу код Младеновца, посвећеног Благовестима Пресвете Богородице. Описи речју и сликом сведоче како је другог, односно седамнаестог маја, у недељама између Пасхе и Педесетнице, текао чин освештавања од стране Епископа шумадијског Господина Јована и служења прве Литургије у храмовима који од тада почивају на светитељским (мученичким) честицама моштију, односно шта је све Преосвећени Владика говорио верном народу о смилу похођења служби Божијих у овим црквама. Репортаже из Корићана и Рајковца садрже и информације о томе како је текло подизање ових цркава, колико је љубави и труда уложено, то јест ко је за ова богогудна дела најзаслужнији, да би за то од Епископа био и одликован.

ImageНа дан Светог Јоаникија Митрополита црногорско-приморског и Светог Митрофана Патријарха Цариградског и свештеномученика Ђорђа Богића и Светих мироносица Марте и Марије, 17. јуна 2009. г. навршава се годишњица од упокојења блажене успомене другог Еископа шумадијског Господина Саве. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење 17. свештеника.

ImageГодине 2009. 18. јуна навршава се годишњица страдалништва Митрополита црногорско-приморског Светог Јоаникија (Липовца).

Митрополит Јоаникије је стасао у честитој, часној породици Липоваца. Богословљу се учио у Задру. Философски факултет је завршио у Београду, а године 1912. је рукоположен у чин свештеника, и био је једно време парох и катихета у Котору. Касније је био професор у Цетињској богословији и гимназији. Године 1940. изабран је за викарног Епископа будимљанског Митрополије црногорско – приморске, а онда и за митрополита 1941. године.