Чланци поређани по датуму: уторак, 13 јул 2010

СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – СЛАВА ХРАМА У ЈАГОДИНИСветом Литургијом Црква у Јагодини је прославила своју храмовну славу Свете апостоле Петра и Павла. На Светој Литургији је предстојао протојереј-ставрофор Радомир Ракић уз саслужење шесторице свештеника, двојице ђакона и верног народа, рода изабраног, царског свештенства.

У том парчету неба на земљи, које се пројављује кад год се сабирамо у име Божије, постоји и увек се пројављује јединство нас, који учествујемо у Царству, са свима онима који су учествовали или учествују без обзира на временску баријеру, јер је у есхатону овоземаљско време не игра никакву улогу. Тако да свако има прилику да у Цркви, у Царству Божијем буде у заједници са Апостолима, онима који су нам утабали стазе и по чијим стопама ми сада ходимо.

“ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА” У НЕМЕНИКУЋАМАНа празник Св. апостола Петра и Павла, дан храмовне славе цркве у Неменикућама, одржана је, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована и културно-уметничка манифестација у част првог српског романописца Милована Видаковића који је рођен у Неменикућама.

Ова манифестација се одржава већ 15. година у организацији Библиотеке Града Београда, Библиотеке Сопот, Црквене Општине Неменикуће и Општине Сопот, и окупља многе познате личности културног и јавног живота.

ПРОСЛАВА ПЕТРОВДАНА У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦ Лепо сунчано време и празнични дан окупило је вернике Шумадијске епархије на дан Светих апостола Петра и Павла у манастиру Ралетинац, који сваке године торжествено, онако како то доликује једној светињи, прославља своју храмовну славу. Радост Литургијског сабрања увеличао је долазак домаћина, Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована.