СВЕТA АРХИЈЕРЕЈСКA ЛИТУРГИЈA У EРДЕЧУ

СВЕТA АРХИЈЕРЕЈСКA ЛИТУРГИЈA У EРДЕЧУ16/3. марта Православна Црква празнује Свете мученике Евтропија, Клеоника и Василису, као и Светог Теодора (Теодорова субота), а то је и прва субота Свете Четрдесетнице (Великог поста), Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у крагујевачком насељу Ердеч.

Епископу Јовану су саслуживали архијерејски намесник лепенички и в.д. левачки протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протоjeреј Слободан Бабић, јереј Милан Ристић из Епархије нишке и ђакон Урош Костић.

Светој Архијерејској Литургији је присуствовао велики број верника из Ердеча и тиме увеличали ово евхаристијско сабрање.

Сабраном народу се обратио Његово Преосвештенство епископ Јован беседом у којој је, између осталог, говорио о значају и суштини Великог Поста и појаснио значај прве недеље поста (Чиста недеља). Епископ шумадијски Господин Јован је у беседи рекао да “на почетку овог Великог и Васкршњег поста у недељи која се назива Чиста, треба да чистимо душу и тело како бисмо кроз пост очистили своју савест, путем исповести, путем покајања и зато Свети Оци кажу да срце поста јесте покајање. А покајање јесте да признамо Богу и људима да јесмо грешни, а за то је потребно смирење”. Овим речима о посту и покајању епископ Јован је позвао народ на покајање. Епископ Јован је још рекао “да нас пост побуђује на већу молитву, на чињење добрих дела, на живот према Богу и у Богу, а Бог нас позива да не волимо само Њега, него и човека. Пост је установа још из раја, а пост је, уствари, послушност и Адам док је држао пост, да не једе са дрвета познања добра и зла, имао је послушност, а онда је био уз Бога, гледао и разговарао са Богом, а када је одбио послушност и престао да пости затворио је рај, а тиме је отворио врата пакла”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ је беседу завршио речима “да Господа не треба да тражимо ни горе ни доле, него у нашем срцу и да од нас зависи да ли ћемо пустити Бога у наше срце, а Он који је створио човека чека на нас да га пустимо да уђе”. Ово евхаристијско сабрање Прве Чисте недеље Великог поста су увеличали верници који су се у великом броју причестили и тиме увећали радост празника.