АРХИПАСТИР ЈОВАН: БОГОЧОВЕК ХРИСТОС ЈЕ НАЈДРАГОЦЕНИЈИ БИСЕР

АРХИПАСТИР ЈОВАН: БОГОЧОВЕК ХРИСТОС ЈЕ НАЈДРАГОЦЕНИЈИ БИСЕР“Литургија је понављање целекупног Богочовечанског Домостроја спасења”
Свети Теодор Студит

У среду, 24. јула 2019. године, када Црква Божја молитвено прославља Свету великомученицу Ефимију и Свету Олгу кнегињу Руску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког и Црноречког у Бресници.

Епископу су саслуживали: протојереј Саша Антонијевић, старешина храма, јереј Милош Ђурић и ђакон Урош Костић, а чтецирао је вероучитељ Марко Гаљак. Литургију је својим појањем улепшао и украсио студент теологије Илија Арсенијевић.

По прочитаној јеванђељској перикопи надахнутом беседом се верном народу обратио Епископ Јован. У свој беседи Владика је говорио шта је надрагоценији у овом свету рекавши да је најдрагоценији бисер сам Господ Исус Христос.

“Човек је савршен само у Богу, а усавршавања нема без вере и послушности.

Господ не одбацује ни највећег грешника. Човек не треба да очајава када падне, него да одмах устане после пада, јер је Господ наш духовни родитељ. Ко велику љубав има велико му се и даје, а ко малу љубав има мало му се даје. Свако од нас може да сретне сиромаха, али да ли можемо да сретнемо Христа? Христа можемо да сретнемо једино ако смо припремили душу. Света Јефимија коју данас прослављамо је управо она која је нашла Христа, која је пронашла тај надрагоценији бисер”, речи су Архипастира Шумадије.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије, Владика је благословио сабрани народ и свештенство и поделио иконице.

Вероучитељ Марко Гаљак