МОЛИТВЕНИ ИСПРАЋАЈ НОВОПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНАХИЊЕ ЕФРОСИНИЈЕ (ГАРДОВИЋ) СЕСТРЕ МАНАСТИРА ДРАЧЕ

МОЛИТВЕНИ ИСПРАЋАЈ НОВОПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНАХИЊЕ ЕФРОСИНИЈЕ (ГАРДОВИЋ) СЕСТРЕ МАНАСТИРА ДРАЧЕ

На дан Светог мученика Калистрата 10. октобра 2023. г. у касним вечерњим сатима, Господ је у своје наручје призвао сестру ове свете обитељи монахињу Ефросинију.

Сестра Ефросинија рођена је као Станика Гардовић 25. августа 1940 г. у Пребидолима код Руда, четврто од деветеро деце од честитих и побожних родитеља Рајка и Видосаве Гардовић који су свој живот везали за Господа и утврдили га кроз Богомољачки покрет Владике Николаја Велимировића и ту љубав према Господу пренели и на своју децу.

Уочи празника Свете Петке 26. октобра 1963. године млада Станика долази да постане искушеница манастира Драче на чијем је челу била мудра игуманија Јелена (Јокић) духовно чедо Владике Николаја Велимировића која је непрестано бдила над сестринством свете обитељи драчке, руководећи своје сестре женику Христу. 1971 године Станика оставља своје световно име и из руке владике Валеријана прима чин расе и камилавке добивши име Ефросинија. Монахиња Ефросинија живећи у Светониколајевској обитељи манастира Драче прошла је сва манастирска послушања трудећи се да их одговорно и с љубављу изврши и благослов за учињено прими. 2009 године из руке владике Јована сестра Ефросинија прима малу схиму са истим именом Ефросинија и остаје да се бори до краја свог живота поштујући благослов и савете свога владике да их испуни онако како их је и дала приликом примања мале схиме. Господ је призвао монахињу Ефросинију да јој олакша њене телесне муке које је у поледење време имала због немоћи проузроковане болешћу које се у старости појављују.

Опело новопредстављеној монахињи Ефросинији служено је после Свете Архијерејске литургије на дан Светог свештеномученика Григорија и Светог Михаила Кијевског 13. октобра 2023. године у манастиру Св. Николаја - Драчи, а опело је служио предстојатељ цркве Божије у Шумадији Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован уз саслужење Високопреподобног Архимандрита Доситеја (Миљкова) духовника фрушкогорског манастира Гргетега и свештеномонаштва, свештенства и свештенођакона епархије шумадијске. У молитвеном испраћају сестре Ефросиније присутне су биле сестре манастира Гргетега (сремска епархија), Ралетинца, Благовештења, Грнчарице, Каленића и Дивостина. Осим монаштва опелу је присуствовала и многобројна родбина и поштоваоци лика и дела сестре Ефросиније.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

У току опела владика Јован опростио се од новопредстављене монахиње Ефросиније беседом у којој је истакао величину монашког живота, труда, жртве и љубави коју монах има према Богу и ближњем своме истичући да је монах непрестани молитвеник за цео свет. У беседи владика је подсетио и све присутне да је управо и сама сестра Ефросинија свој овоземаљски живот посветила Господу кроз своје шездесетгодишње служење у овој светој обитељи.

Беседа на опелу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након опела извршен је погреб монахиње Ефросиније на манастирском гробљу, а затим уз несебичну љубав игуманије Јелене и драчких сестара припремљена је трпеза љубави за покој душе монахиње Ефросиније.

парох шумарички протојереј Срђан П. Тешић