Чланци поређани по датуму: петак, 28 август 2020

ОТАЦ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ НА УСПЕЊЕ: ЈЕДНА ЈЕ СМРТ БОЛНА, ДРУГА ЈЕ СЛАВНА“Другачија је смрт онога који је жељан овога света, почасти, богатстава и похвала људских, а другачија је смрт онога који не жели ништа овоземаљско и који у срцу говори - Господе, нећу ништа што је Твоје, хоћу само Тебе! Једна је смрт оних везаних за овај свет - болна, а друга, оних који су желели небеско, је - славна и доживљава се као победа”, подвукао је отац Доситеј Хиландарац, игуман Манастира Ћелије ког Лајковца, беседећи о славном Успењу Пресвете Богородице, на овај празник, 28. августа 2020. Отац Доситеј је подсетио и на смрт и испраћај блаженопочившег патријарха Павла, дајући низ духовних поука на ове теме.

СЛАВА САБОРНОГ СВЕТОУСПЕЊСКОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ И ЈЕДАНАЕСТЕ ПО РЕДУ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

“Радујем се душом што вас данас видим сабране око овог Саборног храма, који је, заправо, сабирни храм свих храмова наше епархије. Радујем се што се данас дошли да прославимо Ону која је славнија, већа и узвишенија од херувима и серафима, а управо је данашњи празник њеном Успењу посвећен. Такође, радујем се што овде данас видим локалну управу и скоро све структуре града Крагујевца, што, нажалост, нисмо имали прилике да видимо једно време. Но, радујем се доласку свих вас и молим се Пресветој Богородици да свима нама она буде Помоћница и благослови сваки наш корак у животу”, поручио је првојерарх Епархије Шумадијске.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУИ ове године у Саранову је на торжествен начин прослављена храмовна слава Успење Пресвете Богородице. Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић архијерејски намесник рачански, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Ненад Савић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Младен Ђурановић, јереј Ивица Камберовић и ђакон Марко Арсенић.

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ПО 110. ПУТ ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУУ петак 28. августа 2020. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 110 година, прославили храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је парох 1. међулушки протојереј Петар Лесковац уз саслуживање умировљених парохâ протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протојереја-ставрофора Милорада Лазића и протојереја Милорада Вуловића, затим старешине младеновачког храма протојереја Слободана Кеџића и ђакона Небојше Поповића.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕЊА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВИУ петак, 28. августа 2020. године, празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен у манастиру Пиносави, надомак Кусатка.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Драган Милутиновић, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Радослав Сенић, јеромонах Петар (Драгојловић), настојатељ манастира, протонамесник Далибор Новаковић и ђакон Владимир Степановић. Појци за певницом су били кусадачки богослови: дипломирани теолог Милош Бркић и Филип Лукић, ученик Богословије у Крагујевцу.