Чланци поређани по датуму: понедељак, 30 јануар 2017

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 28. јануара 2017. године свету архијерејску Литургију у храму Благовести Пресвете Богородице у манстиру Дивостин.

Епископу су саслуживали ректор крагујевачке Богословије протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, парох шумарички протонамесник Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић, а за певницом су анђелским гласом појале сестре манастира уз пратњу верника.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, он је уткан у све поре живота српског народа свог времена, али и свих познијих векова до данас, све их је оплеменио, облагородио, осветио. Његова светлост нам је зрачила у тами ропства, Његова рука нас је водила када смо остајали без државе и политичког вођства, Његов ум нас је саветовао шта нам ваља чинити кад смо били у недоумици и на историјској раскрсници.

СВЕТОСАВСКИ НАСТАВНИ ДАН - АЗАЊАСВЕТИ САВА – ЖИВОТ И ДЕЛО

У комбинованом одељењу трећег и четвртог разреда из Влашког Дола у среду 25. јануара одрађен је тематски дан посвећен нашем првом учитељу и просветитељу Светом Сави. Целокупне активности тог дана биле су усмерене и посвећене животу и раду Светог Саве кроз корелацију часова (српски језик, ликовна култура и верска настава).

Радећи у мањим групама, циљ је у потпуности остварен, а циљ је био проширивање постојећих и стицање нових сазнања о животу и раду Светог Саве, као и развијање креативност код ученика за ликовно и литерално стваралаштво.

САВИНДАН У АЗАЊИ„Чујте браћо! Волите се!
У том нам је снага права.
Слажите се! То је наук,
Што нам даде Свети Сава.“

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У О.Ш „ЈОВАН ПОПОВИЋ“ У КРАГУЈЕВЦУ, ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУСвуда где се српски збори у свету слављено је име Светог Саве. Величанствено је и свето било, како царски ваља и приличи и међу децом О.Ш „Јован Поповић“ у Крагујевцу, Шумарицама и Дивостину.

Славље је почело у цркви Светог Димитрија у Сушици на Литургији где су живо присутни сви српски светитељи на челу са Светим Савом и Симеоном и који нас тога дана окупљају око Тројединог Бога и приводе нас Чаши Живота и Хлебу Бесмртности. У том духу су сва деца узела учешћа Причестивши се Тајнама Христовим. На крају Литургије деца су својим устима испевала химне и похвале Светоме Сави и од братства цркве Светог Димитрија били награђени пригодним пакетићима као и сваке године.