Чланци поређани по датуму: петак, 06 јануар 2017

БАДЊИ ДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПравославна црква данас слави рођење Сина Божијег, Његов долазак у свет, Његово рођење у телу. Рођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божији.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је данас на Бадњи дан, у Саборном храму, славила НоворђеногБогомладенца и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма.

У четвртак 5. јануара 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика је након читања Светог Јеванђеља говорио о значају Блаженства у Јеванђељу. Управо у Блаженствима је изложено комплетно учење о спасењу. Јасно је објашњено да можемо решити међусобне и личне проблеме уз помоћ Блаженстава. Такође је објашњено како да се понашамо када нам људи чине зло или када ми чинимо зло. Нама је изложено учење како да дођемо до Царства Божијег и Блаженства, и како оно дејствује на људе око нас.

Царски часови и света литургија на Бадњи дан у свим храмовима, осим у храму Св Јоаникија у Бресници и Храму Богородице Тројеручице у Малим Пчелицама, почиње у 7 сати и 30 минута. У бресничкој цркви, као и у десмировачкој је у 8 сати, а у Малим Пчелицама у 9 часова.