Чланци поређани по датуму: петак, 19 март 2021

УСНУО У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ СВЕТОМИР ПЕТРОВИЋ (1935-2021)

Свештеник Светомир Петровић рођен је 18. јуна 1935. године у Драгову од оца Станисава и мајке Стојане. Основну школу завршио у родном месту, а нижу гимназију у Белушићу. Петоразредну Богословију (I коло) завршио је 1956. у Призрену.

Војни рок (2 године) служио је у Вировитици, а затим се жени са Ранком. Рукоположен је у чин ђакона 2. децембра, а у чин свештеника 4. децембра 1958. године у Саборном храму у Крагујевцу од епископа Валеријана. Постављен је за пароха белосавачког у храму С ветих Петра и Павла у Јагњилу. За време његовог службовања озидана је звонара и доведена струја у Цркву.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН ПРИМИО НАДБИСКУПА БЕОГРАДСКОГ СТАНИСЛАВА ХОЧЕВАРАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован примио је 19. марта 2021. године у Епископском двору у Крагујевцу Његову Преузвишеност Надбискупа београдског г. Станислава Хочевара.

ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУОкусите и видите, јер је добар Господ, Алилуја, Алилуја, Алилуја.

У петак 19. марта 2021. прве недеље поста, када наша Света Црква молитвено прославља Света 42 Аморејска мученика, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборној цркви у Крагујрвцу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић, јереј Рашко Стјепановић, протођакони Иван Гашић и Небојша Јаковљевић и јерођакон Василије (Старовлах).