Чланци поређани по датуму: понедељак, 27 август 2012

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ ДАНИ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦМилошћу Божијом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у суботу 25. августа, а поводом храмовне славе, Успења Пресвете Богородице, одржан је сабор у порти манастира Денковца. Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Владика Јован уз саслужење петнаест свештенослужитеља и четири ђакона. Литургијско сабрање улепшано је појањем црквеног хора из Нове Пазове и октетом Свети Роман Мелод из Крагујевца. Након прочитаног јеванђеља Владика Јован се обратио сабраном народу веома садржајном беседом, говорећи првенствено о Светој Литургији и њеној важности за спасење рода људскога. Поред тога, Првојерарх је говорио и на тему прочитаног јеванђеља, говорећи о духовном слепилу које је теже од физичког слепила, јер духовно слепило не долази од болести, већ од тежине почињених грехова.

ХРИСТОС ЈЕ ЖЕНИК НАШИХ ДУШАУ петак дванаести по Духовима, 24. августа 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђеље Преосвећени је указао да је Христос женик наших душа.Наше душе су невесте Христове.Невеста је сва усредсређена на живот који је очекује доласком Женика, на нови савез љубави и нову страницу заједничког живота, односно заједницу. Та заједница символизује долазак Царства Небеског.

Овим речима Епископ Јован позвао је верни народ у Старој Цркви, на подвиг чињења добра свима и на сваком месту. Владика је указао на значај непрестаног преиспитивања себе и наше спремности и љубави према Господу који ће изненада доћи. Христов други долазак даје смисао нашем постојању, a и постојању читаве божије творевине.