Чланци поређани по датуму: петак, 14 јул 2023

СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН ХРАМОВНА СЛАВА У ЗАГОРИЦИ

У петак, 14. јула 2023. године, када молитвено прослављамо Свете бесребренике Козму и Дамјана, у селу Загорица недалеко од Тополе, поводом храмовне славе, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Преосвећеном Епископу саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј Милан Савић, протонамесник Никола Илић и ђакон Стеван Илић.

СЛАВА ЗАПОСЛЕНИХ И ШТИЋЕНИКА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА

Животворна икона Незалазног Дана Царства Небеског заблистала је свештеним Сабрањем у четвртак 14. јула 2023. године Господње у Заводу за смештај одраслих лица Мале Пчелице у коме је црква торжествено лутургијски прославила свете бесребренике Козму и Дамјана.

Како се свештено сабрање, као ластавице Христове вазносило својим срдачним молитвама к Дому Очевом, тако се спуштао Божански мир и радост Духа Светога на све присутне сабране на једно место под куполу храма посвећеном лекару и хирургу тела и душа наших, светом Луки Кримском.

ВРАЧИ – СЛАВА ЦРКВЕ У СИПИЋУ

“Ти када чиниш милостињу да не зна левица, шта чини десница.” (Мт 6,3)

Црква нас вековима учи ако помажемо и чинимо добра дела људима не гледајући на нацију, боју коже, језик, па ни на веру ми у сваком човеку видимо лик Христов. Света браћа- лекари Козма и Дамјан ту истину су спроводили у свом животу и за ту истину су страдали добивши епитет бесребреника који су бесплатно лечили. Од њих се можемо научити поред много тога, највише хришћанској љубави и милостивости.