Чланци поређани по датуму: уторак, 19 октобар 2010

ЧАСОПИС КАЛЕНИЋ 4/2010Централно место у овом броју посвећено је извештавању о најважнијим црквеним догађајима током јула месеца у Шумадијској епархији, подизању и свештању новог храма, посвећеног Свим Светима, у манастиру Бошњану код Варварина и доласку у Крагујевац Господина Иринеја, патријарха српског, да освешта новоподигнути крст на улазу у престони град Епархије шумадијске. Репортаже са ових богоугодних сабрања садрже истицање значаја за Цркву Божију у Шумадији што су верници добили нови храм, односно ново знамење Божије заштите, као и речи беседа које су том приликом изговорили Господин Јован, епископ шумадијски и Његова светост патријарх Господин Иринеј. Ови догађаји илустровани су и богатим фото материјалом, тако се на насловној страни броја налази фотографија новоподигнуте, треће цркве бошњанског манастира.

СВЕТИ АПОСТОЛ ТОМА – ТОМИНДАНЈедан од Дванаесторице. Посумњао је да је Господ васкрсао. „Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран" (Јн. 20, 27), рече му Господ, а он одговори: „Господ мој и Бог мој" (Јн. 20, 28). Коцком му је допало да иде да проповеда у Индију. Тамо је засновао Цркву Христову.

Обратио је Христу сестре Тертијану и Мигдонију, жене двојице кнежева.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ И СВЕТОГ САВЕ У КУСАДКУ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕНовоподигнути храм Светог Симеона и Светог Саве у селу Кусадку код Смедеревске Паланке, у недељу 17. октобра 2010. године, осветио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Владика је приликом освећења храма положио у Часну Трпезу честице моштију Светог великомученика Лазара Косовског.

У величанственој духовној атмосфери и уз присуство великог броја благочестивог народа овога краја, освећена још једна велелепна светиња у Шумадијској епархији, која ће у будућности бити место сабрања, и у којој ће се у векове векова служити Божанска Евхаристија.