Чланци поређани по датуму: четвртак, 28 октобар 2010

ХРАМОВНА СЛАВА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у среду 27. октобра, на дан Преподобне мати Параскеве, уз саслужење свештенства архијерејског намесништва јасеничког и уз присуство великог броја верника, служио Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

ВЛАДИКА ЈОВАН: "ВЛАДАЈТЕ СЕ ДОСТОЈНО БОГА КОЈИ ВАС ЈЕ ИЗАБРАО"У 23. четвртак по Духовима, на дан Светог свештеномушеника Лукијана, Владика Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ЛАПОВУИ ове године је слава храма Света Параскева свечано прослављена у Лапову. Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Милан Радовановић, протојереји Србољуб Марковић и Видоје Рајић, као и јереј Миломир Васиљевић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

КТИТОРСКИ ДАН МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУ У СЛАВУ СВЕТИХ БРАНКОВИЋА ДЕСПОТА СРПСКИХКтиторство је у Срба одувек било познато и признато. Оно је почело са примањем хришћанства, а одржало се до наших дана. Многи наши владари су зидали манастире и цркве у славу Бога и његових светих, а рекло би се да су после Немањића највећи ктитори широм славнога српског православља били Свети Бранковићи. Мудри Деспот смедеревски Кир Ђурађ основао је између осталих и цркву у Венчацу, посветио је Светим Арханђелима и устројио уз њу мушку монашку обитељ још давне 1444. године.