Чланци поређани по датуму: понедељак, 04 октобар 2010

ПРИСТУПНА БЕСЕДА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА НА УСТОЛИЧЕЊУ - ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈАПромислом Божјим и благовољењем Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, изабран сам и данас уведен у свети Трон српских патријараха. По увођењу у Трон који је утемељио први аутокефални Архиепископ и Просветитељ српски Свети Сава, свестан сам своје слабости и недостојности за овако високо звање. Административно устоличење моје смерности обављено је одмах после избора, 23. јануара ове године, у београдској Саборној цркви. Данас је обављено завршно, званично и предањско устоличење у овом древном седишту српских Архиепископа и Патријараха, у храму Светих Апостола ове свете Пећке Лавре.

ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ УСТОЛИЧЕН У ТРОН ПЕЋКИХ ПАТРИЈАРАХАЊегова Светост Патријарх српски Г. Иринеј началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у ставропигијалној лаври Патријараха српских - Пећкој Патријаршији. Његовој Светости, поред епископа наше Свете Цркве, саслуживали су великодостојници свих Православних Цркава. Светој Архијерејској Литургији присуствовали су Председник Републике Србије г. Борис Тадић, престолонаследник Александар Карађорђевић и представници дипломатског кора.

ImageВековно седиште српских архиепископа и патријарха у Пећи, стециште теолога, књижевника, уметника и најумнијих Срба минулих времена, у којем се чува богата уметничка и црквена баштина, које више од седам векова одолева освајачима и чува сећање на најславније, али и најтеже тренутке српске историје, дочекало је нови миленијум окружено бодљикавом жицом. Иза те жице скупила се, један уз други, четири дивна и висока храма. Чувају један другога, јер знају да су у крстовима њихових купола сабрани сви српски крстови, знају да је под њиховим сводовима рађана историја нашег народа. Но, знамо ли то и ми? Знамо ли да је Пећка Патријаршија камен темељац српске историје? Чезнемо ли ми за њом данас, као што су Јевреји некад чезнули за Јерусалимом?

ПОЛАЗАК ВИСОКИХ ГОСТИЈУ У ПЕЋКУ ПАТРИЈАРШИЈУСвечаном чину устоличења Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, 3. октобра 2010. године, у ставропигијалној лаври патријараха српских - Пећкој Патријаршији, присуствовали су  високи представници свих сестринских Православних Цркава, представници Римокатоличке Цркве, традиционалних цркава и верских заједница, као и високи представници међународних организација.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН ОСВЕШТАО ФАРМУ МЛЕКАРЕ КУЧ КОМПАНИ У ЛАПОВУЕпископ шумадијски Г. Јован освештао је 30. септембра 2010. године, на празник светих мученица Софије, Вере, Наде и Љубави, просторије и фарму млекаре Куч компани у Лапову. Ова угледна фирма је власништво гостољубивог г. Јездимира Куча који се своју љубав према Цркви и Богу већ доказао многим конкретним делима. Основана је као породична млекара још 1992. године, а прерасла је у познату фирму која производи и откупљује више од 40.000 литара млека дневно.

ЧОВЕК ЈЕ МОЛИТВЕНО БИЋЕУ четвртак након Воздвиждења Часног Крста, Владика Јован је служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујецу, уз саслужење јереја Срђана Тешића и пензионисаног пароха Драгослава Степковића.

ЦРКВЕНИ ХОР ОПЛЕНАЦ ИЗ ТОПОЛЕ СВОЈУ ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ ОБЕЛЕЖИО ВРЕДНИМ ПРИЗНАЊЕМЦрквени хор "Опленац" из Тополе учествовао је 12.-ог септембра ове године на Другом Саборовању хорова у Бањи Ковиљачи. Чланове хора срдачно и с љубављу угостио је хор "Сабор Српских Светитеља" при храму Св. Апостола Петра и Павла.