Чланци поређани по датуму: среда, 20 октобар 2010

ХРАМОВНА СЛАВА У КОНАТИЦАМАСвечаном Архијерејском Литургијом прослављена је слава храма Светог апостола Томе у селу Конатицама. Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, којем је поред многобројног свештетенства Епархије шумадијске, саслуживао и др Драган Протић, ректор београдске Богословије.

Владика је после прочитаног јеванђеља честитао народу храмовну славу, а пригодну беседу по благослову Владике Јована одржао је отац Драган, који је већи део свог живота провео у Конатицама, као син пароха конатичког и архијерејског намесника бељаничког Николе Протића.

СУСРЕТ ОЦА ЏОНА БЕРА, ДЕКАНА ЊУЈОРШКЕ ПРАВОСЛАВНЕ АКАДЕМИЈЕ СВЕТОГ ВЛАДИМИРА, СА КРАГУЈЕВАЧКИМ БОГОСЛОВИМАНакон што је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду учествовао на свечаностима поводом почетка нове школске године и одржао неколико предавања (Изазов наше прошлости и испитивање прошлости - иднентитет Христов и  наш идентитет у Христу; Задаци православне теологије у XXI веку - генеза и лимити неопатристичке синтезе и специјализација или фрагментација богословља), протојереј др Џон Бер (John Behr), професор и декан Академије Светог Владимир у Њујорку (St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary), посетио је, у пратњи професора Богословског факултета Владана Перишћа, 16. октобра, крагујевачку Богословију Светог Јована Златоустог. Циљ сусрета овог угледног савременог теолога, чија је књига The Way to Nicaea преведена на српски језик и објављена у Жичкој епахији под насловом Пут у Никеју, са полазницима ове школе био је да они добију основне информације о изучавању православне теологије данас у свету и да се упознају са црквеним и научним идејама које су у Академији Светог Владимира неговали некадашњи професори и богослови Г. Флоровски, А. Шмеман, Ј. Мајендорф. Госта је ученицима представио др Зоран Крстић, ректор крагујевачке Богословије.