Чланци поређани по датуму: субота, 27 новембар 2010

ВЕЧНА АКТУЕЛНОСТ ЗЛАТОУСТОВОГ ЖИВОТА И ДЕЛАСвети Јован Златоусти – слава крагујевачке Богословије

НАЈПРЕ БОГОСЛУЖЕЊИМА У ШКОЛСКОМ ХРАМУ ЗЛАТОУСТОВЕ БОГОСЛОВИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ – БДЕНИЈЕМ, У ЧЕТВРТАК, 25. НОВЕМБРА, ПА ЛИТУРГИЈОМ НА ДАН ПРАЗНИКА, У ПЕТАК, 26. НОВЕМБРА - КОЈУ ЈЕ ПРЕДВОДИО ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН, КАО И ДУХОВНИМ ПРОГРАМОМ ПРИПРЕМЉЕНИМ ОД УЧЕНИКА БОГОСЛОВИЈЕ, ПРОСЛАВЉЕН ЈЕ ДАН У КОЈИ СЕ ЦРКВА БОЖИЈА СЕЋА ЛИЧНОСТИ ВЕЛИКОГ ВАСЕЉЕНСКОГ УЧИТЕЉА И ПАТРОНА КРАГУЈЕВАЧКОГ БОГОСЛОВСКОГ УЧИЛИШТА. ОВОГОДИШЊА СЛАВА, КОЈУ СУ УЧЕШЋЕМ УВЕЛИЧАЛИ ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ГОСПОДИН ДР ИГНАТИЈЕ, ЕПИСКОП БРАНИЧЕВСКИ, ПРЕДСТАВНИЦИ ДРУГИХ БОГОСЛОВИЈА СРПСКЕ ЦРКВЕ, ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР ПРОФЕСОР ДИМИТРИЈЕ КАЛЕЗИЋ, ИНСПЕКТОР БОГОСЛОВИЈА СПЦ, ДОБРОТВОРИ КРАГУЈЕВАЧКЕ ШКОЛЕ – МИЛИЦА КВАЈИЋ ИЗ МОНТРЕАЛА (КАНАДА) И ВЕРА ПАНТОВИЋ ИЗ КРАГУЈЕВЦА – КАО И АРХИЈЕРЕЈСКИ НАМЕСНИЦИ ЕПАРХИЈЕ И ПРЕДСТАВНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА И ДРУШТВЕНОГ ЖИВОТА ОВОГ ГРАДА, ПРОСЛАВЉАНА ЈЕ КАО ЈУБИЛАРНА, ЈЕР ЈЕ ПРЕ ДЕСЕТ ГОДИНА СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СПЦ, НА ПРЕДЛОГ БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ДР САВЕ (ВУКОВИЋА) ДОНЕО ОДЛУКУ О ОСНИВАЊУ ОВЕ БОГОСЛОВСКЕ ШКОЛЕ. ТИМ ПОВОДОМ ПРЕДСТАВЉЕНА ЈЕ И КЊИГА – МОНОГРАФИЈА О ДЕЦЕНИЈСКОМ ТРАЈАЊУ БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ У КРАГУЈЕВЦУ. СЛАВСКЕ ЧЕСТИТКЕ СВИХ ГОСТИЈУ ПОЧИЊАЛЕ СУ И ЗАВРШАВАЛЕ СЕ ЖЕЉАМА ДА ВИШЕСТРУКО ПЛОДОТВОРНА ДЕСЕТОГОГОДИШЊИЦА БУДЕ ПОДСТИЦАЈ ЗА ЈОШ ДЕЛОТВОРНИЈИ ЦРКВЕНОПРОСВЕТНИ РАД У БУДУЋНОСТИ.

МИЛОСТИВ ЧОВЕК ПРЕБИВА У МИЛОСТИ БОЖИЈОЈУ четвртак 25. новембра пред почетак Божићног поста, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви уз саслужење братсва овога храма.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СЕЛЕВЦУНа празник Светих мученика Онисифора и Порфирија, 22. новембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Селевцу код Смедеревске Паланке.

Уз присуство великог броја деце ученика веронауке, парохијана и пријатеља надлежног пароха Ненада Петровића и његове супруге Драгане, Првојерарх шумадијски крстио је у току Литургије њиховог сина Гаврила.