Чланци поређани по датуму: понедељак, 06 мај 2024

ДРУГИ ДАН ВАСКРСА НА ОПЛЕНЦУ

На Васкршњи понедељак, 6. маја, 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, задужбини Краља Петра I Карађорђевића.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Остоја Пешић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.

Литургију су појали Певачко друштво „Србски православни појци“ из Београда. Светој Литургији присуствовао је и принц Михаило Карађорђевић.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ОБЈАВЉЕН ЈЕ НОВИ БРОЈ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“

Из штампе је изашао васкршњи број „Каленића“ званичног гласила Епархије шумадијске који традиционално доноси васкршњу посланицу Његовог Преосвештенства Господина Јована, Епископа шумадијског у којој се, између осталог, каже: „Овај дан – дан Христовог васкрсења – нека буде за нас дан радости. И увек се опомињући да је овај празник управо утврђивање наше хришћанске вере, волећемо нашу свету веру, високо је ценити и трудити се да свој живот управљамо по овој вери. И имајући на уму да је Христово васкрсење утврђивање наше наде, све напоре, туге и лишавања са радошћу ћемо подносити у очекивању нашег будућег васкрсења и нашег будућег вечног живота“.

ЉУБАВ ВАСКРСЛОГ У ПАРОХИЈИ ЈАРУШИЧКОЈ

Желећи да макар и у најмањем испуни заповест Господа Исуса Христа о међусобној љубави (Јеванђеље по Јовану 15, 12), Коло српских сестара Парохије јарушичке – којем председава гђа Љубица Тодоровић из В. Крчмара – наставило је свој вишегодишњи подвиг љубави према браћи и сестрама у Христу своје парохије.

У данима пред Васкрсење Господа Исуса 2024. године чланице Кола српских сестара са својим свештеником протојерејем Младеном Ђурановићем посетиле су једанаесторо новорођене деце у парохији и обрадовале их пригодним поклоном.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

У недељу, на Васкрс, у навечерје храмовне славе, 05. маја 2024. године, у храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Шумарицама, служено је пасхално вечерње богослужење, којим је началствовао протојереј Срђан П. Тешић, служашчиј храма, а у молитвеном присуству верног народа. По оглашавању звона наосом се проломио тропар Васкрса, у самом начелу стваљајући центар славља на Васкрсење Христово, без кога би, по речима Светог апостола Павла, узалудна била вера наша, узалудна би била и добровољна страдања мученика Христових, а узалудно би било и наше данашње славље. Свети великомученик Георгије је свој живот положио за Васкрслог Христа, проливајући своју крв за веру Његову, обагрењем освећујући душу своју, са надом у Васкрсење.