Чланци поређани по датуму: понедељак, 24 јун 2013

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ И ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦАНа Духовски понедељак 24. јуна 2013. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу поводом славе Светотројичког храма уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва.

На литургији је по благослову Његовог Преосвештенства беседио старешина Старе Цркве прота Милић Марковић, говорећи о Духу Светоме као Ономе Који конституише Цркву Божију на начин да нам је добро у Њој бити. Прота је подцртао значај дарова које добијамо од Духа Светога који имају испуњење и смисао када их употребљавамо према својим моћима да би смо заједнички узрастали у Цркви и као чланови Цркве.

ЗАВЕТИНА ГРАДА РАШКЕ ЧЕТВРТАК ПО ВАЗНЕСЕЊУ ГОСПОДЊЕМ У НАРОДУ ПОЗНАТ КАО МАЛИ СПАСОВДАНДан када Света Црква прославља Св. свештеномученика Теодота Анкирског, у попразништву Вазнесења Господњег у четвртак 20. / 7. јуна 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски, Администратор Епархије Жичке Господин Јован благоизволео је посетити град Рашку, када он слави своју заветну славу.

Град Рашка формиран је декретом кнеза Александра Карађорђевића из 1845. г, са намером да се подигне економско средиште, које ће парирати граду Новом Пазару и уједно на тај начин ојачати границу новообновнљене Србије са Турском империјом. На основу овога судећи, рекло би се да је то млад град, али само када се пренебрегне чињеница да се он налази у такозваној ”Долини векова” на ушћу река Ибра и Рашке, окружен најзначајнијим српским светињама од којих је једна и манастир Студеница.