Чланци поређани по датуму: јануар 2024

СВЕТА ЕВХАРИСТИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ

Дана 31. јануара лета Господњег 2024. на празник Светог Атанасије Великог, Кирила Александријског и Максима архиепископа српског, Преосвећени епископ шумадијски Господин Јован началствовао је свештеним евхаристијским сабрањем у крагујевачком насељу Бресница у храму Светог Јоаникија Девичког, а саслуживало је братство храма.

СВЕТИ КРАЉ МИЛУТИН И ЊЕГОВО ДОБА

У уторак, 30. јануара 2024. године, у 18 часова, у препуној сали Саборне цркве у Крагујевцу одржано је предавање на тему: „Свети Краљ Милутин и његово доба“, те том прилоком промовисан је и зборник радова о Краљу Милутину, а који је издала издавачка установа Епархије шумадијске „Каленић“.

Својим присуством Епископ шумадијски господин Јован указао је част и поштовање предавачима.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ

У уторак, 30. јануара 2024. године, када се наша Црква молитвено сећа Светог Антонија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

Прослављање првог српског архиепископа у колубарско - посавском намесништву било је и ове године свечано и достојанствено, како то и приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом просветитељу српскога рода.

Литургијско прослављање Светог Саве употпунила је сјајна светосавска академија, коју су са пуно љубави припремили ученици ОШ „Војислав Вока Савић“ са својим учитељима и наставницима.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “БЕЗ ЖРТВЕ НЕМА НАМ СПАСЕЊА”

У понедељак тридесет и пети по Духовима, када наша света Црква прославља спомен чесних верига Апостола Петра, и светога Ромила Раваничког, његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве.

Преосвећеном су саслуживали: протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Александар Ђорђевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У недељу, 28. јануара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Драган Икић, протонамесник Срђан Ковачевић, јереј Дејан Ненадовић, јереј Марко Аћимовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О СВЕТОМ САВИ 2018. ГОДИНЕ

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,

БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА

И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Свети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, он је уткан у све поре живота српског народа свог времена, али и свих познијих векова до данас, све их је оплеменио, облагородио, осветио. Његова светлост нам је зрачила у тами ропства, Његова рука нас је водила када смо остајали без државе и политичког вођства, Његов ум нас је саветовао шта нам ваља чинити кад смо били у недоумици и на историјској раскрсници.

Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

ПРОСЛАВА СВЕТОГА САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

На дан 27. јануара када наша Света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву у свим храмовима орашачког намесништва служена је Света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник.

САВИНДАН У ЈАГОДИНСКИМ ШКОЛАМА

Широм Архијерејског намесништва Беличког свечано је обележена школска и Свенародна српска слава – Свети Сава Први.

У свим средњим и основним школама директори и директорке су са својим вероучитељима и вероучитељицом, другим члановима наставних већа, као и ненаставним особљем припремили овај свечани дан у сарадњи са најмлађима – децом, малим Светосавцима.

СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У навечерје празника Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља, одржана је, већ традиционално, Светосавска академија у сали Скупштине општине.

На академији су учествовали ученици из свих образовних установа на територији општине Смедеревска Паланка. Ове године домаћин и организатор академије била је ОШ „Херој Иван Мукер“ на челу са директорком Драганом Ристић.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ТОПОЛИ

Прослава Светог Саве у Тополи започела је Светом Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице. Литургијом је началствовао архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић уз саслуживање протојереја Остоје Пешића и ђакона Стевана Илића.

САВИНДАН У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ "ДР МИЛОЈЕ МИЛОЈЕВИЋ" У КРАГУЈЕВЦУ

Празник Светог Саве, Првог српског Архиепископа и Просветитеља, свечано је прослављен и у Музичкој школи "др Милоје Милојевић" у Крагујевцу.

Нарочиту молитвену радост указао нам је својим присуством Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУ

Прослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних година, била вишедневна.

Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран. Прослава је започела у среду 24. јануара Светосавским концертом хора ОШ „Момчило Живојиновић‟ у Младеновцу у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице. Изузетан музички програм су са својим ученицима приредиле наставнице Љиљана Миловић и Јована Дунић.

У ХРАМОВИМА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА

У суботу, 27. јануара 2024. године у храмовима колубарско-посавског намесништва прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством, верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

УЧЕНИЦИ БОГОСЛОВИЈЕ ДАРИВАЛИ СВЕТОСАВСКИМ ПАКЕТИЋИМА ДЕЦУ У КЦКГ

Како је врло мало потребно да се некоме улепша и олакша дан, да се бар на тренутак заборави на болест и проблеме и да је посебна радост чинити добро дело, осетили су ученици богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу који су повели иницијативу и уз помоћ управе школе спремили пакетиће за децу у крагујевачкој болници, КЦКГ.

Пакетићи су подељени деци на педијатрији, дечијој хирургији и орл. одељењу.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МИРОСАЉЦИМА

Као и свих претходних година тако је и ове храм Светог Оца Николаја Мирликијског у Миросаљцима био препун лепоте коју је чинило преко 250 малишана, сви срећни, румени и спремни да се докажу у изабраним рецитацијама. На празник Светог Саве, Света Литургија почела је у 08:00 часова. Учешће у Светој литургији су узели и најмлађи парохијани онолико колико су могли. На крају Литургије пресечен је славски колач.

По завршеној Светој Литургији, прочитана је посланица Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована. Поред најмањих парохијана, Светој Литургији присуствовао је велики број ученика и наставника матичне школе “Слободан Пенезић” из Миросаљаца.

ПРОСЛАВА СВЕТОГА САВЕ У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ

Био си наставник, првопрестолник и учитељ пута, који води у живот, јер, чим си дошао, светитељу Саво, просветио си одмах своју отаџбину и препородивши је Духом Светим, засадио си своју освећену децу као дрва маслинова у мисаоном рају. Зато Те поштујемо као равна апостолима и светитељима и молимо: Умоли Христа Бога да нам дарује велику милост.

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У АЗАЊИ

Свети Сава је највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће.

Он је осамосталио нашу Цркву пре више од осам стотина година, и захваљујући њему ми знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Несумњиво највећи Србин који је својом несебичном љубављу предао целог себе Цркви Божијој.

СВЕТИ САВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

У петак 27. јануара 2024. године, на празник Светог Саве првог Архиепископа српског, у свим храмовима Архијерејског намесништва бељаничког служена је Света Литургија.

После причешћа и Свете Литургије деца су извела припремљени рецитал а велики број оних најмлађих испунио је барајевски светосавски храм, где су награђени пригодним поклонима.

Страна 1 од 4