Чланци поређани по датуму: среда, 27 јануар 2016

СВЕТОСАВСКИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРСУ организацији Народне библиотеке Смедерево и Подружнице Друштва за Српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ организован је Светосавски литерарни конкурс.

Ученици ОШ „Радомир Лазић“ из Азање забележили су одличне резултате.

Прва награда је припала ученици Теодори Ћосић, док је ученица Миљана Палић награђенаТрећом наградом.

Њихов ментор је наставница српског језика Анђелка Васиљевић.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АЗАЊИ

„Чујте браћо! Волите се!
У том нам је снага права.
Слажите се! То је наук,
Што нам даде Свети Сава.“

Дан Светога Саве у Азањи je обележен на начин који приличи величини нашег првог архиепископа, учитеља, просветитеља и највећег Србина који је ходио овоземаљским стазама. Света Литургија, у месном храму Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, је окупила велики број деце, њихових родитеља и наставника. На Светој Литургији су били присутни сви ученици ОШ „Радомир Лазић“ као и деца из вртића са својим наставницима, учитељима и васпитачима.

СВЕТИ САВА У ШКОЛИ “ЈОВАН ПОПОВИЋ“ У КРАГУЈЕВЦУ, ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУ„Ходите децо, послушајте мене, страху Господњем научићу вас!“ (Пс 33,11) Ове речи одзвањале су данас у срцима ђака О. Ш „Јован Поповић“ у Крагујевцу, Шумарицама и Дивостину када су пошли у храм Божији у сусрет Христу и Светом Сави. У том благословеном простору сачекао их је Светитељ њиховог рода да благослови своју Српчад.

Устрептали од страха Господњега упијали су сваку реч Литургије заборављајући на време и дечији умор. Исчекивали су награду од Великог Дародавца, а то је само Његово Тело и сама Његова Крв којом и они постају мали богови по благодати. Неки свесно, неки несвесно знали су да је ово највећа награда за њихов мали труд.

СВЕТИ САВА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУБогу хвала и овог 2016. лета Господњег дочекасмо да прославимо „најлепше српско дете Растка“, како каже свети Владика Николај.

Деца поучена речима да треба да следе пут тог „најлепшег детета“ похрлила су да га дочекају заједно са долазећим Христом у својој Цркви. Деца основне школе „Јован Поповић“ и медицинске школе узела су активно учешће на Литургији појући и радујући се овом великом празнику свесрпском. Празновање Светог Саве започели су тамо где и треба – у Цркви, сјединивши се са Христом и Светим Савом у Светој Тајни Причешћа.

ЕВХАРИСТИЈСКОМ САБРАЊЕ И СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу по Богојављењу Његово Преосвештенство Господин Јован је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу служио свету Архијерејску Литургију. Након читања светога Јеванђеља поМатеју, Епископ Јован нас је поучио о значају вере. Осврнуо се на јављање Бога Оца на Богојављење као глас са неба: “Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи, њега слушајте“. Ко не верује у Бога, сам себи затвара небо које се отворило приликом Христовог крштења. Одвајањем од Господа Бога који је Светлост истинита, ми себи не можемо да створимо ништа друго осим мрака, а када се ослободимо греха, ослободили смо се и таме.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ понедењак 25. јануара 2016. године, када Црква Божијапрославља Свету мученицу Татјану, икону млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су салуживали: архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Драгиша Драгичевић и протођакон Иван Гашић.

СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИУ оквиру четрнесте Светосавске недеље, у организацији Црквених општина јагодинских, вероучитеља беличког намесништва и школске управе поморавског округа реализован је Светосавки турнир 21. јануара са почетком у 10. часова у хали спортова града Јагодине.

Учешће на овом традиционалном турниру узели су ученици средњих школа са територије града Јагодине заједно са својим професорима физичког васпитања и вероучитељима, а по први пут ове године учешће су узела и деца из предшколске установе „Пионир“ са својим васпитачима.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА 2016.

ЈОВАН

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА