Чланци поређани по датуму: субота, 19 јануар 2019

БОГОЈАВЉЕЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИБогојављење, празник када Црква прославља крштење Господа нашега Исуса Христа и јављање Бога као Свете Тројице, Оца као глас са Неба, Сина Господа Исуса Христа и Духа Светог као белог голуба, свечано је прослављен и у Смедеревској Паланци. Служене су свете Литургије у оба парохијска храма. После свете Литургије служено је Велико освећење воде у присуству великог броја верног народа који је дошао да се помоли Богу и понесе освећену, Богојављенску воду у своје домове да им буде за духовно и телесно здравље и напредак.

ДВАНАЕСТО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУБогојављенско пливање за Часни крст одржано је дванаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Пријавило се преко 150 људи из целе Србије, а одабрано је 80 учесника. Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било неколико жена и деце, а најмлађи учесник је имао 4 године.

ПРОСЛАВЉАЊЕ БОГОЈАВЉЕЊА У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУ“Бог се јавља то, то је највећи догађај у историји земље, највећи догађај за род људски. Бог се јавио на земљи, људије веселитесја”, говори нам свети Јустин Ћелијски.

Данас, као и много година раније, храмови јагодински и народ јагодински су на један величанствен и торжествен начин прославили празник надвременског и надкосмичког јављања Бога као Свете Тројице, јављања које је одредило историју и судбину света и човека као круне света и стварања.

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН И КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕДана 19./06. јануара када се наша Света Црква сећа успомене на крштење Господа и Спаса нашега Исуса Христа у реци Јордану од руке Светог Јована Претече у народу више познат као празник Богојављења, јер нам се тог дана показала Света Тројица Бог Отац који својим гласом потврђује божанску природу Господа Исуса Христа ”Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи”- као друго лице Свете Тројице Бог Син и пројаву Бога Духа Светога у виду белог голуба који стаје више Христове главе.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЕЈВЦУУ организацији Спрског спортског друштва - СВЕБОР, Братства Светотројичког храма у Крагујевцу (Стара црква), локалне крагујевачке самоуправе и Градске туристичке организације “Крагујевац” је, као и ранијих година, одржано Богојављенско пливање за Крст Часни на језеру у Шумарицама.

Прослављање празника започело је светом Литургијом у Светотројичком храму у Крагујевцу коју је служило братство овог светог храма, а након тога је освећена вода, која је подељена верницима.

КРШТЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА – БОГОЈАВЉЕЊЕНа навечерје Богојављења – Крстовдан, у спомен крштења за покајање које је свети Јован вршио и на сам Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са протојерејом – ставрофором др Зораном Крстићем, ректором Богословије “Светог Јована Златоуста” и старешином Саборног храма протојерејом – ставрофором Заријем Божовићем.