Чланци поређани по датуму: четвртак, 19 фебруар 2015

СРЕТЕЊЕ- СРЕТАЊЕ ЧОВЕКА И БОГАУ Сиропусни понедељак Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому.

Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Немања Антонијевић, ђакони Небојша Поповић и Милош Ђурић.

СЕМИНАР У ЛАЗАРЕВЦУУ уторак, 17. фебруара 2015. године, када наша Света Црква прославља св. Исидора Пелусиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др. Зоран Крстић, професор на Богословском факултету у Београду и ректор Богословије у Крагујевцу, протојереј-ставрофор, Видо Милић, Архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Марко Митић, старешина храма св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу, протођакон Иван Гашић и ђакони: Дарко Павловић, Филип Јовановић и Никола Урошевић.

ПОКАЈАЊЕ ЈЕ ВАСКРСЕЊЕБеседа Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована на Литургији у храму Вазнесења Господњег у Рудовцима 8. фебруара 2015. године, у Недељу о блудном сину поводом прослављања двестогодишњице подизања Другог српског устанка

На здравље и на спасење молитве које данас принесосмо Богу и нека је благословено наше Литургијско сабрање. А када се сабирамо на Литургији, сабирамо се за Царство небеско. И тако су наше цркве символ неба, символ Царства небеског. Сабирање на Литургији треба да разликујемо од састајања поводом других послова и поводом других питања. Када се сакупљамо овде, наше сабрање треба да буде разговор са Богом, наше предавање Богу, али и наше слушање Бога. Да слушамо оно шта нам Божанствена Литургија даје. А она нам даје предукус Царства небеског. Свака је Литургија Царство небеско, она спушта небо на земљу, а земљу уздиже на небо. Свака је Литургија и наша провера, провера наше савести, нашег духовног стања, нашег односа са Богом и нашег односа једних према другима. Литургија је наша радост и Господ се радује када смо сабрани на Литургији.