Чланци поређани по датуму: четвртак, 05 фебруар 2015

ШКОЛСКО – ОБРАЗОВНО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “1219.”Прослављајући школску славу Светог Саву, 52. школе Поморавског округа су на предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, школске управе у Јагодини,својим ученицима, приказале школско - образовно документарни филм “1219.” (хиљадудвестадеветнаеста).

Све је почело идејом, координатора за верску наставу Беличког намесништва, вероучитеља Бориса Милосављевића, који је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, био иницијатор читавог пројекта. Вероучитељ Борис је о својој идеји заједно са намесником беличким јерејем Миломиром Тодоровићем, разговарао са директором РТВ Јагодина, господином Љубишом Батом Вујићем, који је са великим задовољством подржао и учествовао у њеној реализацији.

НИШТА НЕ МОЖЕ ЗАМЕНИТИ ХРИСТАУ четвртак 05. фебруара 2015. године, на дан када Црква прославља Св Климента Анкирског, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Светотројичкој цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога светога храма.

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. ТРОЈИЦЕ У КОРИЋАНИМАУ храму Св. Тројице у Корићанима, у недељу, 01. фебруара 2015. године, када наша црква прославља и празнује Преподобног Макарија Египатског и Св. Марка Ефеског, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеници лепеничког и крагујевачког намесништва, а својим појањем литургију је увеличао хор Саборног храма из Крагујевца. Владику је дочекао велики број верника, међу којима су била деца из оближњих основних школа, предвођени својим вероучитељима. Овом приликом у чин ђакона рукоположен је Небојша Поповић из Младеновца, који ће служити у црквама Св. Димитрије у Сушици и Св. Петка у Виноградима.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 3. фебруара када наша црква слави Преподобног Максима Исповедника и Светог мученика Неофита Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову. Епископу су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, протонамесник Горан Ђерковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.

ЧОВЕК ПОЧИЊЕ ВРЕДЕТИ ОНОЛИКО, КОЛИКО ИМА БОГА У СЕБИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима у Крагујевцу на дан преподобног Антонија Великог, 30. јануара 2015. године.

ЗЛАТНА ПОВЕЉА СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ГОСПОДИНУ ЈОВАНУ ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН ДОБИО ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ АКАДЕМИКА

Прва овогодишња седница Српске Краљевске Академије научника и уметника - СКАНУ, одржана је 30. јануара 2015. у 17 часова у Београду, у свечаној сали Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону. На почетку је размотрена активност Академије с краја прошле и почетком ове године, уз образложење да су обављена два веома значајна сусрета са представницима Српско- руског хуманитарнога центра из Ниша, и да је разговарано у руском дому у Београду, о сарадњи на пољу културе.