Чланци поређани по датуму: среда, 04 фебруар 2015

ПРОМОЦИЈА 16. БРОЈА ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” КОЈИ ИЗДАЈЕ ОШ”17.ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ“О пореклу: Ја знам ко сам...”

Основна школа “17. октобар” из Јагодине, је издала 16. по реду број школског часописа “Растко”. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства епископа Шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни сарадници часописа су Марина Антонијевић, педагог школе, вероучитељ протођакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужена, професор српског језика Маја Алексић. Часопис излази два пута годишње, на дан школе 17.октобра и на Савиндан.

ИЗЛОЖБА ИКОНА У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 2. новембра 2010. године, основана je, у оквиру Духовно образовног центра Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, Школа иконописа.

Школу водe дипломирани сликар живописа – иконописац Екатерина Кудрјавцева – Милетић и дипломирани фрескописац Миљан Милетић. Школа је основана са циљем да се полазници упознају са средњевековном традицијом црквене уметности и да кроз практични и теоретски рад сваки полазник може да открије тајне иконописа и да упозна православну веру у њеној литургијској димензији која представља темељ и оквир целокупне хришћанске уметности.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ У ЈАГОДИНИБлагословом Његовог Пресовештенства Епископа шумадијског Господина Јована почела је реализација пројекта “Љуби ближњега свога, као самога себе”, који је плод сарадње надлежног пароха јереја Милана Ђорђевића и представника Геронтолошког центра. У оквиру поменутог пројекта на дан када наша Света Црква прославља часне вериге апостола Петра у просторијама дома служена Света Литургија. Поред великог броја становника дома учешће у Светој Литургији узели су и ученици веронауке.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 28. јануара када света црква слави преподобног Павла и преподобног Гаврила Лесновског.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу.

Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

САВИНДАН У ЛАЗАРЕВЦУУ уторак 27. јануара 2015. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу и осталим храмовима нашег намесништва, прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Ученици основних и средњих школа, широм нашег намесништва, у великом броју присуствовали су Литургијским сабрањима. Мноштво ученика се, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестило. Литургијско славље се потом из храмова пренело у школе нашег намесништва, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.