Чланци поређани по датуму: петак, 19 јануар 2024

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЈЕВЦУ 2024.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована и подршком локалне самоуправе града Крагујевца, 21. пут је организована Богојављенска манифестација "Пливање за Часни крст" на Шумаричком језеру.

У храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради на светој Литургији узело учешће и причестило се 92 такмичара који су се пријавили, припремали и добили благослов од својих парохијских свештеника за ово традиционално витешко надметање.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

На Празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са старешином, протојерејем Дејаном Марковићем, протојерејем - ставрофором Зораном Крстићем, ректором Богословије Свети Јован Златоусти и протојерејем – ставрофором Заријом Божовићем, јеромонахом Јованом (Прокином).

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ КОД МЛАДЕНОВЦА

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је седамнаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Поред мноштва пријављених, одабрано је нешто више од 200 учесника.

Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било жена и деце, а најмлађи учесници су били претшколског узраста. Као и претходних година прво купање у новој години било је на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог од стране старешине братства „Вожд“ Дејана Лазаревића (покретача и организатора догађаја).

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ХРАМОВИМА ЈАСЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

Богојављење, празник када Црква прославља крштење Господа нашега Исуса Христа и јављање Бога као Свете Тројице, свечано је прослављен и у Смедеревској Паланци.

У храму Свете Петке, али и у осталим храмовима јасеничког намесништва, служена је Света Литургија.

ПРВИ ДО ЧАСНОГ КРСТА НА ЈЕЗЕРУ ОЧАГА ДОПЛИВАО НИКОЛА ЛАЗАРЕВИЋ

На језеру Очага данас је поводом великог хришћанског празника Богојављања одржана традиционална манифестација Богојављенског пливања за Часни крст. Организатор овогодишњег догађаја била је Црквена општина лазаревачка уз подршку Градске општине Лазаревац.

На овогодишњој манифестацији учествовало је 30 пливача, а најмлађи међу њима били су Горица Блажић и Димитрије Павловић 2010. годиште.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА БОГОЈАВЉЕЊЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ И ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА ГАРАШКОМ ЈЕЗЕРУ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

Празник Богојављење је свечано и молитвено прослављен и ове године у свим храмовима орашачког намесништва. Након Свете Литургије у свим храмовима је извршен чин Великог освећења воде, након кога су сви верни приступили узимању освећене воде за своје сроднике и пријатеље.