Чланци поређани по датуму: недеља, 07 јануар 2024

РОЂЕЊЕ БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Рођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. У овом свету се дешава највеће чудо Божије милости. Бог постаје човек! Он, Господ Благи, Спаситељ Исус, постао човек, очистио Трпезу Божију у овом свету од греха од смрти, од наказности и ужаса ђавољег и основао Цркву своју. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божији. Као оно пастири Витлејемски који у тамној Јудејској ноћи угледаше непознату светлост изнад пећине у којој склањаху своја стада и чуше пој небеских појаца, пој који људско ухо не чу, а који до њих допираше из правца пећине, занети и задивљени оним што видеше и чуше, рекоше један другоме: “Хајдемо до Витлејема да видимо то што се догодило” (Лк 2,15).

БАДЊИ ДАН И БАДЊЕ ВЕЧЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

На Бадњи дан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: протојереја – ставрофора Зорана Крстића, старешине Саборног храма протојереја Дејана Марковића, протојереја – ставрофора Зарије Божовића и јереја Милоша Јелића.

На Бадње вече, свештенство престоног града Крагујевца, окупило се, како би, као што су некада мудраци кренули у сусрет Богомладенцу Христу, и они кренули у сусрет своме Епископу и благовестили рађање Онога пред ким трепти васељена.