Чланци поређани по датуму: петак, 28 септембар 2018

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕНОГ ЗВОНА У БАРОШЕВЦУУ суботу по Крстовдану, 29. септембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, у поподневним часовима посетио је храм Покрова Пресвете Богородице у месту Барошевац, надомак Лазаревца.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИРЕ ЕПАРХИЈЕ БРАНИЧЕВСКЕБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, Црквена општина ковачевачка и црквена општина јагњилска организовале су у суботу 29. септембра 2018. године поклоничко путовање у манастире Нимник, Тумане и Заову. Рано ујутру, након прочитане молитве за путнике, група од 130 ходочасника кренула је да се поклони светињама Епархије браничевске.

Возећи се од Пожаревца према Великом Градишту, испред нас издизале су се Хомољске планине, а са леве стране у недоглед простирао се Банат и Дунав као његова јужна граница. Стигавши у село Курјаче, у храстовој шуми, на изласку из села налази се манастир Нимник.

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ОВАЈ СВЕТ НЕЋЕ ХРИСТА, НЕЋЕ ЦРКВУ ХРИСТОВУ, ВЕЋ ХОЋЕ СВОЈУ ЦРКВУ”Дан након Крстовдана, 28. септембра 2018. године, када наша Црква прославља светог великомученика Никиту и светог Јосифа Темишварског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у Виноградима. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић.

У времену када се Истина прогони и када се лаж промовише за истину, Свето Јеванђеље сија својом неугасивом светлошћу и благовести да је Христос једина и вечита Истина. Владика Јован, управо о тој Истини беседећи, поучио је вернике нагласивши да су многа врата отворена, али да само једна уводе у Царство Небеско.

ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” НА ФЕСТИВАЛУ ХОРОВА У РАКОВИЦИУ оквиру манифестације “Путеви духовности”, коју организује Центар за културу и образовање Раковица, одржан је и фестивал хорова под називом “Сазвучја”, а за који је Црквени хор “Опленац” из Тополе добио позив од организатора још у мају месецу ове године.

Ова културна манифестација одржава се више година уназад,а уредник музичког програма господин Златко Караферић и његови сарадници осмислили су дан посвећен духовној музици и Светом Владики Николају Велимировићу, који је и сам написао мноштво духовних песама и сабрао у својој књизи “Духовна лира”.